Prantsuse president nõudis Vene vägede lahkumist Phothist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse president Nicholas Sarkozy nõudis oma Vene kolleegilt, et Vene väe lahkuksid nii Phothist kui ka Senakist.

Helistades reedel Venemaa presidendile Dmitir Medvedevile tervitas Prantsuse president Vene vägede tagasi tõmbumist Gruusias, kuid nõudis nende lahkumist ka Phothist ja Senakist, teatas BBC.

Prantsuse presidendi kantselei teatel nõudis Sarkozy Vene vägede lahkumist Phothist ja Senakist «nii kiiresti kui võimalik.»

Varem oli Vene sõjaväe juhid teatanud, et kavatsevad jätkuvalt kontrollida Phothi sadamat, kuna tegemist on olulise punktiga.

Vene presidendi kantselei teatel arutasid presidendid telefonikõne ajal nn kuuepunktilise rahuplaani viiendat punkti, mille kohaselt peavad Vene väed taanduma sõjalise konflikti eelsetele positsioonidele, kuid Vene rahuvalvajad võivad tarvitusele võtta täpselt määratlemata lisaturvalisusmeetmeid.


Analüütikute sõnul on Sarkozy plaan erakordselt ebamääraselt sõnastatud.

Humanitaarabi toov USA hävitaja peaks täna jõudma Gruusia sadamasse, teatas USA mereväe esindaja. Pole veel teada, kus USS McFaul randub, kuid esialgsetel andmetel läheb ta ilmselt Bathumisse. Laeval on tekid, joogivesi, hügieenivahendid, imikutoitu, piima, ütles mereväe pressiesindaja, kaptenleitnant Scott Miller.

Kaks USA laeva saabuvad Gruusiasse hiljem.


Eile nõudsid sajad inimesed Phothi sadama juures Vene sõdurite lahkumist.

Gruusia väed aga teatasid, et kontrolllivad taas riigi suuremaid maanteid ning inimesed naasevad Gorisse.

BBC korrespondendi Gabriel Gatehouse sõnul on esimest korda kahe nädala jooksul Gorisse viiv tee täis pakiautosid, mis viivad inimesi tagasi nende kodudesse ning viib toiduained küladesse, kuhu sõjalise konflikti ajal ei pääsetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles