Võõrpäritolu tigu levib Eestis üha enam

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lusitaania teetigu.
Lusitaania teetigu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aianduskaupade sisseveoga Euroopa vaheladudest Eestisse jõudnud lusitaania tee­tigu hõivab siin iga aastaga üha uusi elupaiku. Keskkonnaagentuurile on tulnud teateid tigude uutest levialadest lisaks varem teada olnud Pärnumaale ja Kakumäele Tallinnas nüüd ka Tartu kandist, Võrumaalt, Viljandi linnast ja Viljandi lähistelt, samuti Harjumaalt Viimsist ja Keila-Joalt.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse seire osakonna juhataja Uudo Timmi sõnul levivad lusitaania teeteod Eestis esialgu veel vaid istikute ja aiakaupu vahendavate ketikaupluste ja uuselamurajoonide vahel, kuhu elanikud ilutaimi ja -puid ostavad.

Möödunud aasta näitel teab Timm juhte, mil poes võis lilleistikute pottide seest leida tigude mune või loomi endidki. «Kuna munad paistavad ilusad pärlitetaolised välja, võidakse ekslikult uskuda, et tegemist on väetisega,» ütles Timm. Tõenäoliselt välismaalt pärit istiku mullapall tuleks kodus enne mahaistutamist korralikult läbi katsuda ja võimalikest munadest puhtaks teha, soovitas Timm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles