Sügisest võib lõket teha ka nõrga tuulega

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Siseministeeriumist kooskõlastusringile läinud eelnõu leevendab mõningaid lõkke tegemise nõudeid – näiteks muutuvad tuule ja ohutusala piirangud.


Võrreldes kehtiva õigusega on lõkkekoha ettevalmistamise nõudeid leevendatud tuule kiiruse nõude osas. Kehtiv õigus lubab tuld teha tuule kiiruseni 1,5 meetrit sekundis ehk ainult tuulevaikse ilmaga. Samuti ei näe kehtiv õigus ette erandit grillseadme ja kattega lõkkekoha kasutamisel, mis tähendab, et ka grillida ei tohiks kui tuule kiirus on üle 1,5 meetri sekundis. «Selline nõue on ebamõistlik ja põhjendamatu,» leiavad eelnõu autorid.

Uus eelnõu ütleb aga, et kui lõkkekoha läheduses on hoone, põlevmaterjali hoiukoht, mets, kuivanud taimestik või turbapinnas, millele võivad tule tegemisel sädemed langeda, siis tehakse tuld kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis. Ehk nõrga tuule või sellest väiksema tuule korral.

«Teadaolevalt võivad hõõguvad sädemed tuulega kanduda kuni 200 meetri kaugusele ja tekitada seal tulekahju. Kui lõkkekoha läheduses ei ole taimestikku või objekte, mida suurel tuule kiirusel kaugele kanduvad sädemed võiks ohustada, ei ole tuule kiiruse piiramine tuletegemisel otstarbekas,» ütleb seletuskiri.

Tuleb jälgida puulehtede liikumist

Tuule tugevuse määramisel on aluseks võetud Beauforti skaala. Looduses liikuja saab tuvastada nõrga tuule selle järgi, et puulehed liiguvad. Juhul, kui tuul painutab juba puude latvasid, on tegemist nõrgast tuulest tugevama tuulega, mis võib lõkkest tekkivaid sädemeid kanda ohtlikult kaugele. Samas ei ole sellisel juhul keelatud tule tegemine kattega lõkkekohas, kuna sellel on sädemepüüdja ning samuti ei ole keelatud grillseadme kasutamine.

Nii tule tegemisel kui ka grillimisel tuleb jälgida igasuguse tuule kiirusel tuule suunda, et välistada sädemete kandumine metsa, hoonetele või muule põlevmaterjalile. Tule tegemiseks või grillimiseks mõeldud põlevamaterjal tuleb paigutada selliselt, et oleks välistatud selle süttimine lahtisest leegist, soojuskiirguse tagajärjel või sädemest.

Võrreldes kehtiva määrusega on oluliselt leevendatud ka lõkkekoha asukoha nõudeid metsas. Kehtiv määrus näeb ette metsas aastaringselt vähemalt 30-meetrise ohutuskuja (kauguse). «Selline nõue on liiga range ja selle täitmine on praktikas väga keeruline, kuna metsas lõkke tegemiseks tuleks leida vähemalt 60-meetrise läbimõõduga lage plats,» seisab määruse eelnõu seletuskirjas.

Kümme meetrit metsast

Uue korra järgi tuleks alla ühemeetrise läbimõõduga lõke teha vähemalt kaheksa meetri kaugusele mistahes hoonest või põlevmaterjalide lahtisest hoiukohast ja tuleohtlikul ajal vähemalt 10 meetri kaugusele metsast.

Üle meetrise läbimõõduga lõkke ja avaliku lõkke lõkkekoht paikneb vähemalt 15 meetri kaugusel mistahes hoonest või põlevmaterjali lahtisest hoiukohast ja tuleohtlikul ajal vähemalt 20 meetri kaugusel metsast.

Üle kolmemeetrise läbimõõduga lõkke tegemise koht ja vajalikud tuleohutust tagavad meetmed kooskõlastatakse asukohajärgse päästekeskusega.

Määrus «Küttekoldevälise tule tegemise ja grillimise kohale esitatavad nõuded» jõustub 1. septembril koos tuleohutuse seaduse jõustumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles