Lasteaia salmonelloosipuhang tõi kaasa perearsti tegevuse uurimise

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katerin Kivipõld ja Rebecca Rannamaa kevadel Loo lasteaia õues kiikumas.
Katerin Kivipõld ja Rebecca Rannamaa kevadel Loo lasteaia õues kiikumas. Foto: Priit Simson

Tervisekaitseamet kahtlustab, et Loo perearsti ei teavitanud neid lasteaia salmonelloosipuhangust õigeaegselt, perearsti arvates püüab inspektsioon oma tegemata jätmisi tema süüks panna.

«Seadusest tuleneb nõue, et rühmaviisilise haigestumise puhul tuleb tervisekaitseinspektsiooni koheselt teavitada. See punkt jäi seal täitmata ühel või teisel põhjusel, põhjus peaks selguma menetluse käigus,» selgitas tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Iiris Saluri, miks uurib ametkond Loo perearsti tegevust maikuise lasteaia salmonelloosipuhangu ajal.

Saluri rõhutas, et rühmaviisilise haigestumise puhul tuleb teavitada kohe, ootamata ära laboritulemusi ja uuringuid.

«Võib-olla oli see (arsti otsus - toim) põhjendatud, aga meie lihtsalt ei tea seda, selleks on vaja ametnikel teda küsitleda,» ütles pressiesindaja, kelle sõnul esimesele kohtumisele ametnikega arst ei tulnud. Uus kohtumine peaks toimuma septembris.

Loo perearst Mare Seljamäe on juhtunust väga häiritud ning kahtlustab, et kellegi tegemata jätmisi püütakse tema süüks panna.

«Minu isiklik arvamus on, et neil on jäänud endal /../ kusagile teatamata, ja nüüd otsitakse süüdlast, kelle kaela seda lükata,» ütles ta Postimees.eele ja lisas, et tema teada ei ole midagi ette võetud ei saastunud liha toonud ettevõttega Maag ega lasteaiaga.

Perearsti kinnitusel pöördus 9. mail tema poole viis last, kelle kaebused ei viidanud nakkushaigusele ega mürgitusele, ning enamik lapsi haigestus alles nädalavahetusel ja läksid otse Merimetsa haiglasse.

«Nemad väidavad, et viis last on rühmaviisiline haigestumine, mina väidan et ei ole, sest see on minu tavatöö, et 20 patsiendist päevas viis on lapsed,» kinnitab Seljamäe.

Arsti sõnul teavitas ta pärast vastuste saamist esmapäeva lõuna (12 mai - toim) ajal nii lasteaeda kui ka tervisekaitset, kuid tervisekaitseametnikud jõudsid lasteaeda alles järgmisel päeval, kuigi lasteasutus on lahti kella 19ni õhtul.

Meediku sõnul oli talle saadetud teatisel kirjas, et sellise rikkumise eest võib teda karistada trahviga kuni 50 trahviühikut. «Asi ei ole summas, ma võin selle ära maksta, aga minu jaoks on see lihtsalt alandav,» ütles 34 aastat arstina töötanud naine.

Seljamäe sõnul oli ta esimene reaktsioon meedikutööst loobuda. «Mind hoiavad tööl minu patsiendid, mulle pole elus nii palju häid sõnu öeldud kui nüüd,» lisas ta.

Loe samal teemal  «Salmonelloosipuhang jättis Loo lasteaia lapsed kodudesse», «Salmonella-bakter peitus Leedu supikanas», «Tervisekaitse kahtlustab salmonelloosi 74 Loo lasteaia lapsel».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles