Seadus lubab nüüd kodus sünnitada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti seadustati Eestis kodusünnitus, et anda naistele valikuvõimalus, kus oma järeltulijad ilmale tuua.
Hiljuti seadustati Eestis kodusünnitus, et anda naistele valikuvõimalus, kus oma järeltulijad ilmale tuua. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kodusünnituse legaliseerimise üle on Eestis kirglikult vaieldud üle kümne aasta, alates 1. augustist on see ametlikult lubatud, kuid osa meedikuid on jätkuvalt selle vastu.

«Arvestades sellega, et tegu on väga tundliku, hapra ja intiimse teemaga, siis ei olnud enam mõistlik, et kodusünnitus kulgeks edasi n-ö avaliku saladusena nagu siiani,» rääkis Tartu Ülikooli kliinikumi ämmaemand ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli lektor Siiri Põllumaa. Tema sõnul on selle seadustamine nii perede kui ka ämmaemandate turvalisuse huvides.

Põllumaa ütles, et kodusünnitust toetavad ämmaemandad käisid ka varem neid vastu võtmas, kuid oli hädavajalik määratleda riiklikult sellele eelnev protsess. «Et mul oleks alus seda perega koos planeerida – kellele see sobib ja millised riskid selle välistavad,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles