Eesti osaleb esimest korda UNESCO maailmapärandi täiendamisel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks müüdud korterit asuvad vanalinnas
Kaks müüdud korterit asuvad vanalinnas Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Sel pühapäeval koguneb Brasiilias UNESCO Maailmapärandi Komitee, kus esimest korda osaleb ka Eesti.

Komitee otsustab uute taotluste lisamise maailmapärandi nimekirja.

Arutlusele tuleb 32 uut taotlust, millest 24 kuulub kultuuripärandisse, kuus looduspärandisse ja kaks paika on esitatud nimekirja nii kultuuri- kui loodusväärtuste alusel.

«Komitee on valiku ees, kas toetada vaieldamatu kvaliteediga, kuid arvukalt esindatud Lääne-Euroopa maade järjekordseid kandetaotlusi või väheesindatud piirkondade kohati otsitudki monumente,» rääkis Eesti delegatsiooni üks juhtidest, Kunstiakadeemia professor Mart Kalm.

«Esimesed saavad nimekirja kantu kaitsmisega hakkama, teistel on see võib-olla raskem, kuid neid oleks vaja rohkem toetada,» lisas ta.

Delegatsiooni teine juht, Urve Sinijärv Keskkonnaministeeriumist, rõhutas konventsiooni olulisust maailma puutumatu loodusega alade säilitamisel.

Hetkeseisuga on maailmapärandi nimekirjas kokku 890 paika 148 riigist. Eestist on nimekirjas alates 1997. aastast Tallinna vanalinn ja alates 2005. aastast kümne riigi koostöös esitatud Struve meridiaanikaare säilinud rajatised.

Maailmapärandi konventsiooni eesmärgiks on kaitsta rahvusvahelises koostöös maailma kultuuri- ja looduspärandit ja tagada selle säilimine tulevastele põlvedele. Konventsiooniga on ühinenud 187 riiki. Eesti ühines sellega 1995. aastal ning valiti 21-liikmelisse komitee koosseisu möödunud aasta lõpus. Eesti liikmesuse periood lõpeb 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles