Soome piirivalve Kohvri vangistamisest: Vene-Soome piiril ei saaks seda juhtuda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Venemaa piir.
Eesti-Venemaa piir. Foto: Margus Ansu

Väljaanne Helsingin Sanomat avaldas põhjaliku loo Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri vangistamisest ja Venemaale viimisest. Samas tuuakse loos välja, et sarnane sündmus ei saaks aset leida Soome-Vene piiril.

Seda kinnitas väljaandele kolonelleitnant Kimmo Elomaa. Soome ja Venemaa vahel on mõnekümne meetri kuni kolme kilomeetri laiune piiritsoon, mis on võsast puhtaks tehtud. Seal liikumiseks tuleb luba taotleda piirivalveametilt.

Elomaa kinnitusel ei tee Soome ja Venemaa ametivõimud ka piiril sellist salajast koostööd, et piirivalve sellest teadlik ei oleks.

Väljaandes kirjeldatakse, et Eesti-Vene piiriala, kus intsident toimus, on täis metsa ja võsa. Näha on küll hoiatussildid, ent sellest hoolimata eksib igal sügisel üle piiri seenelisi. Lõuna prefekti Tarmo Kohvi sõnul on varasemad intsidendid lahendatud koha peal. Kui Eesti ja Venemaa vahel ratifitseeritaks piirilepe, siis oleks võimalik piiriala puhastada ja nõuetekohaselt märgistada, tunnistas Kohv.

«Piiri valvamise mõttes on kõige olulisem probleem see, et Eesti-Vene piirileping on ratifitseerimata. Seoses sellega on valvamisel Eesti-Vene ajutine kontrolljoon. Riigipiir on välja ehitamata ja konkreetselt ka maha märkimata,» rääkis Kohv ka intervjuus Vikerraadiole, vahendas ERRi uudisteportaal.

Hetkel on paika, kus Eston Kohvriga seotud piiriintsident toimus, paigaldatud valvekaamerad.

Möödunud reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Laupäeval teatas Vene telekanal Pervõi Kanal, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles