Igavuse­kultus

Mihhail Kolossok
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kolossok
Mihhail Kolossok Foto: Toomas Tatar / Postimees

Igasugust diskussiooni peetakse informatsiooni alusel, mida inimteadvus spontaanselt või süstemaatiliselt vastu võtab. Inimese tajuvõime on piiratud meeleorganite võimaluste, närvisüsteemi ülesehituse ja kiiruse ning maksimaalse eraldi tajutavate sündmuste arvuga, mida aju suudab töödelda kuuekümnendiksekundi vältel.

 Inimene suudab korraga jälgida mitut liikuvat objekti, kuid senise teaduskirjanduse põhjal ei ületa operatiivmälus hoitavate objektide arv üldjuhul kümmet. Sündmused, mis toimuvad kiiremini kui kuuekümnendiksekund, jäävad teadvustamata, inimteadvuse piirest väljapoole.

Mainitud omadustega varustatuna tajubki maailma inimene, kelle käsutuses on üksnes üksikud piiratud teabega kaadrid. Meeleheitega, mille sünnitab suutmatus tajuda universumit ilma piiranguteta, võib seletada mõistetava inimliku hirmu teket tundmatu ees. Teabenappuse ja hirmu probleemi ei suuda lahendada fantaasia, mis loob puuduva informatsiooni. Selle probleemi lahendab usk, veendumus selles, et asenduv, väljastpoolt imporditav teave vastab maailma tegelikule palgele. Kas inimene usuks üldse millessegi, kui ei kardaks?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles