Mürgistuste arv suvel kasvab

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürgistusinfo kuuleb enim laste käeulatusse jäetud kodukeemiast põhjustatud õnnetustest.
Mürgistusinfo kuuleb enim laste käeulatusse jäetud kodukeemiast põhjustatud õnnetustest. Foto: Mihkel Maripuu

Kodukeemiamürgistuste pärast helistatakse mürgistusteabe telefonile aastaringselt, kuid suvel suureneb nende juhtumite arv, kus lapsed on söönud ohtlikke taimi või joonud mürgist ainet sisaldavast limonaadipudelist.

Mürgistusteabekeskuse juht Raido Paasma rääkis, et kui lapsevanemad mürgistusteabetelefonile pöörduvad, ei oska nad sageli kirjeldada, mis taime laps söönud on ning nii on keeruline umbmäärase selgituse järgi taime ja selle mürgisust tuvastada, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Nõu taimemürgistuse korral on aga üks: kui taimeosis on suur ning on kahtlus ohtlikule taimele, siis aitab aktiivsüsi, mille efektiivne kogus on 0,5-1 grammi ühe kilogrammi kehakaalu kohta, ehk kui laps kaalub näiteks 10 kilogrammi, tuleks anda talle umbes 40 tabletti, mida võib purustada ja näiteks jogurti või keefiriga segada.

Tallinna Lastehaigla vastuvõtuosakonna lastearst Helke Nurm selgitas, et mürgistuse korral peaks arsti juurde kaasa võtma selle põhjustanud aine karbi, pudeli või taime.

Mürgistusnähtude ilmnedes saab abi küsida ka mürgistusteabe telefonilt 16662.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles