Yana Toom: Eesti ühiskond ei ole veel valmis vene rahvusest peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Tairo Lutter

Europarlamendi saadik Yana Toom peab ebatõenäoliseks Eesti ühiskonna valmisolekut vene rahvusest peaministriks.

«Peaministri roll on ühiskonda ühendav, ja kui me võime veel kuidagi öelda, et «naispeaministriks on rahvas valmis», siis venelaseks kindlasti mitte. Arutagem seda nelja või kaheksa aasta pärast,» kirjutab Toom vastuseks Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisuse liikme Eerik-Niiles Krossi ettepanekule Toomi Keskerakonna peaministrikandidaadiks seada. «Mõistagi võib see prognoos liialt optimistlikuks osutuda, kui Krossi-taolised poliitikud jätkavad veneviha külvamist, kuid ma siiski usun, et ükskord jõuab ka IRL-i juhtfiguurideni arusaam, et Eestis elavad eestlased, ainult et mõned neist räägivad vene keelt.»

Toomi sõnul ei ole tal ka veel pädevust peaministri ametisse astumiseks. «Suurema osa oma elust olen ma pühendanud ajakirjandusele ja saavutanud sellel alal kõrgeima võimaliku positsiooni, kuid poliitikas olen ma alles viis aastat,» kirjutab Toom ja lisab, et seda on küll pea kolm korda rohkem kui Krossil, kuid riigi juhtimiseks jääb sellest vajaka. 

«Minu ambitsioon on olla tugeva Keskerakonna liige – minu edu on erakonna edu ja vastupidi. Mis positsiooni puudutab, siis poliitiku puhul on see täpselt nii kõrge või madal, kui seda soovib valija. Minu positsioon on viieks aastaks määratletud, ja tööleping valijaga seega sõlmitud,» märgib Toom enda vastuses Krossile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles