FSB nõustub lubama Eston Kohvri juurde Lefortovosse Eesti arsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus. Foto: TASS / Scanpix

Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) uurija kuulas viiendat nädalat Moskvas vahi all hoitava kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri eile järjekordselt üle, teatas tema advokaat Jevgeni Aksjonov.

Mingeid tõendeid Kohvri spioneerimise kohta, milles Venemaa julgeolekuteenistus FSB teda süüdistab, uurija Mikrjukov endiselt ei esitanud, ütles Aksjonov.

«Umbes tund aega kestnud ülekuulamisel arutati Kohvri kinnipidamise olmeküsimusi» – nii väljendus kaitsepolitseiniku advokaat, kelle FSB palkas talle pärast kinnipidamist 5. septembril Eesti-Vene kontrolljoonel. «Arutati Kohvrile asjade üleandmist, taotlust lubada teda üle vaadata Eesti arstil.»

Uurija pole Aksjonovi sõnul vastu, et Eestist saadetav arst saab Kohvri üle vaadata, kui selleks on täidetud kõik nõutavad paberid.

«Kõik läheb tasapisi sellesse faasi, mis ma teile varem juba rääkisin. Ma arvan, et kontaktid juba käivad,» ütles advokaat küsimuse peale, millist arengut on Kohvri uurimises oodata.

Aksjonov ei soovinud oma sõnu täpsustada. Ilmselt viitas ta sellele, millest rääkis eelmisel nädalal Postimehes ilmunud pikemas intervjuus, kus ta väitis end uskuvat, et Eesti ja Venemaa eriteenistuste vahel algavad varem või hiljem salajased läbirääkimised Kohvri üleandmiseks Eestile või väljavahetamiseks.

Edasise kohta ütles Aksjonov veel, et uurimise väitel oodatakse endiselt mitmesuguste ekspertiiside tulemusi. Enne seda ei hakata Kohvrile esitama ka tema väidetavat süüd kinnitavaid tõendeid. «Kogu tõendavat materjali ei hakka uurija eeluurimise ajal esitama, osa avaldatakse kindlasti alles kohtus,» lausus advokaat.

FSB teeb Kohvrile ka psühhiaatrilise ekspertiisi, mis on advokaadi sõnul standardne toiming kõigi süüdistatavate puhul Venemaal.

Aksjonovi sõnul sai ta ülekuulamise vahepeal Kohvriga ka nelja silma all rääkida. «Kohver ei kaevanud millegi üle, ta peab end hästi üleval, ta oli rahulik ja isegi naljatas,» ütles advokaat. «Tal olid küll mõned isiklikku laadi palved, samuti palus ta võimaluse korral hankida talle eestikeelset ajakirjandust.»

Kohver istub Moskva Lefortovo eeluurimisvanglas endiselt kahekesi kambris koos mehega, keda FSB süüdistab kuulumises Venemaal keelatud islamiliikumisse Hizb ut-Tahrir.

FSB pidas kaitsepolitsei töötaja Kohvri kinni 5. septembril. FSB väitel kohtus mees enne vahistamist Venemaa pinnal korduvalt FSB töötajaga, kelle ta värbas koostööle. Raha eest soovinud Kohver andmeid FSB Petseri osakonna töötajate ja nendega salajast koostööd tegevate inimeste kohta.

Kaitsepolitsei kinnitab, et Kohver viis Eesti-Vene kontrolljoone läheduses läbi operatsiooni, mis oli seotud salakaubandust puudutava kriminaalasja uurimisega. Seejuures kinnitab kaitsepolitsei, et Kohver viibis kogu operatsiooni ajal kindlasti Eesti territooriumil piiriposti nr 121 lähedal, kus FSB ta kinni võttis ning jõuga Venemaa territooriumile viis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles