Sakslased päästsid Nolckenite vara

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatskivi mõisniku Arved Georg von Nolckeni perekonna serviis ja lauahõbe särab Saksamaal Lüneburgis Ida-Preisimaa muuseumis, millel õnnestus enda valdusse saada Nolckenitest järele jäänud hulk maale, fotosid, dokumente ja mööblit.
Alatskivi mõisniku Arved Georg von Nolckeni perekonna serviis ja lauahõbe särab Saksamaal Lüneburgis Ida-Preisimaa muuseumis, millel õnnestus enda valdusse saada Nolckenitest järele jäänud hulk maale, fotosid, dokumente ja mööblit. Foto: Ida-Preisimaa muuseum

Hiljuti päästeti haruldane, aastasadu kogutud ja säilitatud autentne esemete kogu Eestis asuvast Alatskivi lossist, teatas Saksamaal Lüneburgis asuv Ida-Preisi muuseum.

Arvukad baltisaksa perekonnaportreed läbi üheksa põlvkonna, rokokoo-, ampiir-, biidermeierlik ja historistlik mööbel, hõbedast ja portselanist lauanõud, kirjad ja dokumendid mitmest sajandist, mäekõrgused kuhjad fotosid – nii kirjeldab Ida-Preisi muuseum pressiteates perekond Nolckeni Alatskivi lossist ja perekond Münnichi Luunja mõisast pärit väärtusi, mida ähvardas sunniviisiline oksjonile panek.

«Ausalt öeldes jäi mul vist suu ammuli, kui seda varandust nägin,» rääkis Tartu linnapea Urmas Klaas, kes paar nädalat tagasi sõpruslinna Lüneburgi külastades astus läbi ka Ida-Preisi muuseumist, et kohtuda oma sealsete akadeemiliste kolleegide-ajaloolastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles