Triin Nigul: Vasara lukuga koduuks

, RIA infoturbe ekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Nigul
Triin Nigul Foto: Erakogu

Veel paarkümmend aastat tagasi oli enamikul Eesti kodudest ees lihtne Vasara lukk. Vargale tähendas see sisuliselt lahtist ust, millest sisse astumiseks ei tulnud kasutada kangi ega suurt jõudu. Piisas paarist koputusest lukusüdamikule ning uks avanes päti ees justkui iseenesest.

Ajad on muutunud ja tänapäeva Vasara ukselukuks võib nimetada aegunud tarkvara meie arvutites. On üsna tõenäoline, et mõnigi iga päev kasutatav programm sisaldab vigu, mis omakorda võivad ohustada arvuti turvalisust. Vead programmides on vältimatud. Tarkvaratootjad saavad kasutajatelt pidevalt tagasisidet oma programmide kohta ning ilmsiks tulnud vead parandatakse järgmistes versioonides. Ühe maailma suurima infoturbefirma Symantec hinnangul on kõigi 20 enim küberrünnakuteks kasutatava turvaaugu jaoks olemas programmiuuendused. Seega pole kahtlust, et uuendatud tarkvaraga arvuti on alati kaitstum.

Internetti ühendatuna muutub aegunud tarkvaraga arvuti küberkurjategijatele ahvatlevaks sihtmärgiks. Turvaauke ära kasutades on võimalik arvuti pahavaraga nakatada ning jälgida kasutaja toiminguid, seejuures salvestada salasõnu ja pääseda ligi teistele salajastele andmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles