Riiklik lepitaja arstide palgavaidlusest: esitan see nädal karmi pakkumise

Tiina Kaukvere
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik lepitaja Henn Pärn
Riiklik lepitaja Henn Pärn Foto: Mihkel Maripuu

Riiklik lepitaja Henn Pärn kinnitas, et nii tervishoiutöötajate kui ka haiglate esindajad on ühisel arusaamisel, et nii enam edasi minna ei saa, mistõttu jõuab haigekassani suure tõenäosusega konsensuslik pakkumine. Seejärel seisab haigekassa karmide valikute ees.

Eelmisel nädalal riiklik lepitaja Henn Pärn veel konkreetsete ettepanekutega välja ei tulnud, ent kinnitab, et plaanib seda teha selle nädala lõpus. Pakkumine tuleb muuhulgas nii öötundide lisatasu, puhkepäevadel töötamise tasu kui ka arst-õppejõudude palga suhtes.

Pärn lisas, et kui töörahu on oluline, siis tuleb see pakkumine alla neelata.

«Teen ühtse lõpliku pakkumise, et haigekassa saaks aru, kui palju see maksma läheb. See tuleb karm pakkumine, see peab olema põhjendatud ja ühiskonnale selge. Osapooltele peab olema arusaadav, mis sellele järgneb,» rääkis Pärn.

Tema sõnul on vaja veel vaja selgeks rääkida, et mis juhtub, kui haigekassa on tema poolt tehtud ettepanekuga nõus.

«Sellest peavad arusaama nii haiglad kui arstid. Nii mõnigi jääb tööst ilma, sest on vähetõenäoline, et sellises poliitilises õhkkonnas, nagu praegu on, oleks keegi valmis meditsiini raha juurde panema. Raha ümber jagada lihtsalt ei ole,» nentis Pärn.

Ta kinnitas, et tänaseks on nii haiglate liidu esindajad kui ka tervishoiutöötajate esindajad ühel arusaamisel, milline võiks pakkumine olla.

«Minu poole pöördusid mõlemad osapooled korraga - nii tööandjad kui ka töövõtjad on ühisel arusaamal, et niimoodi edasi minna ei saa. Kui siiani tööandjad leidsid kuidagi võimalusi, siis praegu on tööjõupuudus ja koormus jõudnud teatud piirini,» rääkis Pärn.

Tervishoiutöötajate töötingimused
Kehtivad tingimusedArstide nõudmised 2015-2016Haiglate liidu pakkumine 2015-2016
Ületundide hüvitamine: eraldi kokkulepet ei ole, vastavalt töölepingu seadusele hüvitatakse vaba ajaga või 1,5kordne tasu, tegelikus elus ei hüvitata arstide hinnangul alati üldse

Ületundide eest 1,5kordne töötasu, kokkuleppel hüvitatakse vaba ajaga

Pole esitatud

Öötöö lisatasu: erikokkulepet pole

Öötöö lisatasu 50%

Pole esitatud

Nädalavahetusel töötamise lisatasu: erikokkulepet pole

Nädalavahetusel töötamise lisatasu 30%

Pole esitatud
Puhkus: 28-päevane põhipuhkus

28-päevane põhipuhkus + 7 p lisapuhkust

Pole esitatud
Ambulatoorne koormus: kokkulepet pole – haigekassa arvestab esmasele vastuvõtule 25 min, korduvale 15 min, tegelikult järgivad seda vähesed haiglad.

Esmane vastuvõtt 25 min, korduv 15 min.

Pole esitatud
Erinevad palgatasemed: praegu kehtib kõigile ühine miinimum 8 eurot tunnis: residendid, erialata arstid, eriarstid, arst-õppejõud

Eriarstile 20% kõrgem töötasu ja arst-õppejõule lisaks 10% kõrgem töötasu

Pole esitatud
Koolitus: koolituskulude katmise kokkulepet pole, haiglad maksavad koolituskulusid osaliselt ja erinevalt; seaduses ja kollektiivlepingus on ette nähtud 20 koolituspäeva keskmise töötasuga, kuid haigekassa arvestab hinnakujunduses eriarstiabis 5, üldarstiabis 7,5 koolituspäevaga, mille eest makstakse keskmist töötasu

Tööandja tagab täienduskoolituse vähemalt 60 tundi aastas ja katab selle kulud, 20 koolituspäeva eest aastas makstakse keskmist töötasu

Koolitused peavad kajastuma haigekassa hinnakirjas ning tervishoiutöötajatel peab olema võimalus osaleda seadusega ette nähtud koolitustel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles