Vambola Paavo: meie kool pole enam endine

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Paavo
Vambola Paavo Foto: Postimees.ee

Eesti kooli, mida kodu, õpilased ja õpetajad pidasid siiani turvaliseks pesaks, on tekkinud mõra. Viljandi koolitulistamine, milles 15-aastase nooruki käe läbi hukkus tubli õpetaja, tõi meid reaalsusesse. See, mis oli juhtunud Ameerika Ühendriikides, Saksamaal või Soomes, on võimalik ka Eestis.

Oleksime pidanud ammu valvel olema, esimene tõsine ähvardus toimus viis aastat tagasi ühes Tartu gümnaasiumis, kui politsei kiiresti sekkus. Samas on selge, et ka maailma parimad eriüksuslased ei suuda tulistamisi koolis ära hoida, ammu siis eriväljaõppeta õpetajad. Võime koostada kriisis käitumise juhised ja korraldada õppusi, ent kui käes on silm-silma-vastu-olukord, ununeb kõik ühe hetkega.

Kui politsei pool aastat tagasi konfiskeeris tulistajalt Vahurilt koolis kaasas olnud külmrelva, siis miks kadus üldine valvsus? Veebikonstaablid, psühholoogid ja kooli juhtkond pidanuks huvi tundma noormehe postituste vastu sotsiaalmeedias. Loodetavasti nendest vigadest tuleviku tarbeks õpitakse ja tehakse järeldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles