Suurim maksuprobleem

Ardo Ojasalu
, Endine maksuameti peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Ojasalu
Ardo Ojasalu Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti maksusüsteem on majandusliku mõju poolest üles ehitatud väga kitsale baasile – see koormab rängalt töösuhet ja jätab kapitalitulud suurema tähelepanuta, kirjutab endine maksuameti peadirektor Ardo Ojasalu.

Meie maksusüsteemi eest vastutavad ametnikud ja poliitikud armastavad rõhutada, et Eesti maksusüsteemi ligitõmbavus peitub lihtsuses ja eranditeta laias maksubaasis, mis võimaldab rakendada madalaid maksumäärasid. Kehtivate maksude kohta on see peaaegu et õige. Probleem aga on selles, et Eesti maksusüsteem on majandusliku mõju poolest üles ehitatud väga kitsale baasile – see koormab rängalt töösuhet ja jätab kapitalitulud suurema tähelepanuta.

Töö on maksustatud tulumaksu, sotsiaalmaksu, töötuskindlustuse ja enamikul juhtudel ka pensionikindlustuse II samba sissemaksega. Kui lepinguline palk on 1000 eurot, siis töötaja saab kätte 789 ja tööandja maksab lisaks makse 340 eurot, maksukiil kokku on 551 eurot.  Palgafondist 1340 eurot on see 41 protsenti, lepingulisest töötasust arvestades aga 55 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles