Saar: me arvame, et Tammsaare esindas sotsiaaldemokraatlikke väärtusi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE peasekretär Indrek Saar.
SDE peasekretär Indrek Saar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar ütles A. H. Tammsaare nime kasutamist valimisreklaamil kommenteerides, et kirjanikku on valdavalt peetud vasakpoolseks mõtlejaks ja ideaalide kandjaks.

Tammsaare muuseum taunis kirjaniku nime kasutamist valimiskampaanias ning ütles, et «Tõde ja õiguse» autor oli hilisemas elus veendunud demokraat, kes ei toetanud vaikivat ajastut ega vapse, aga suhtus ilmse skepsisega ka sotsialistlikusse liikumisse.

Saare sõnul on kirjanikku valdavalt peetud vasakpoolseks mõtlejaks ja vasakpoolsete jõudude ideaalide kandjaks. «Ühing, kuhu ta kindlasti kuulus, oli vasakpoolseid intellektuaale koondav üliõpilasselts Ühendus,» lausus Saar Postimehele.

«Kui keegi arvab, et ta mingil eluetapil on olnud hoopis parempoolne, siis on tal õigus seda arvata. Võib-olla see ka nii oli. Me arvame, et väärtused, mida Tammsaare esindas olid sotsiaaldemokraatlikud ja meile on need väga olulised,» rääkis SDE peasekretär. «Loomulikult on igal ajaloolasel oma tõlgendus. Ajalugu on erinevate tõlgenduste kogu. Absoluutset tõde pole võimalik kokku leppida. Me aktsepteerime, et arvamused on erinevad ja loodame, et ka teised aktsepteerivad seda, et meile on oluline see ühisosa, mis on sotsiaaldemokraatidel ja Tammsaarel.»

Sotsiaaldemokraatlik erakond teatas täna, et alustab välikampaaniaga, millega tähtsustatakse sotsiaaldemokraatide ideede ja vasakpoolsete mõtlejate keskset rolli Eesti riigi rajamisel ja hoidmisel ning kutsutakse inimesi kaasa mõtlema uue Eesti loo üle.

Sotsiaaldemokraatlike ideede eestvedajana nimetavad sotsid oma kampaanias kirjamehi Gustav Suitsu, Eduard Vildet, Friedebert Tuglast ja Anton Hansen-Tammsaaret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles