Miks Riia mäe väljakul valgustid ei põle?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia mäe väljak.
Riia mäe väljak. Foto: Kristjan Teedema

Miks Riia mäel sõjakooli ja Balti kaitsekolledži ees oleval väljakul ei põle trendikad silindrikujulised lambid, mis paigaldati sinna 2006. aasta suvel väljaku korrastamise käigus, kui muu hulgas ehitati ka purskkaev, mis ei tööta juba aastaid?

Vastab Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna teedeteenistuse tänavavalgustuse peaspetsialist Liis Luik:

Need peaksid põlema küll, kuid võimalik, et on probleeme. Seal on enamik kaablitest omadega läbi. Vahepeal olid need lambid hoopis välja lülitatud: ühelt poolt üles öelnud kaablite pärast ja teisalt sel põhjusel, et tegelikult pole valgusteid Riia 12 ette üldse vaja, seal on isegi väga valge.

Kas neid lampe ei tehtagi siis enam korda?

Olen mõelnud need sealt viia kuhugi kesklinna parki. Lambid on ju ilusad, aga sel väljakul on need tarbetud, pimedamas kohas paistaks nende kena kuma paremini välja.

Kuhu mõtlete need lambid viia?

Näiteks Küüni tänava ääres Kaubahoovi pargis oleksid need ilusad.

Tahtsin juba järgmise aasta eelarvest Kaubahoovi pargi uute valgustite jaoks raha saada, aga ei õnnestunud. Ehk järgmisel aastal saab selleks tööks raha.

Kui viite Riia 12 eest silindrikujulised lambid mujale, kas panete siis nende asemele mõned muud valgustid?

Uusi lampe ma sinna ei kavanda, neid pole vaja, sest väljak on isegi valge. Lisaks ei tea ma üldse, mis sellest väljakust saab.
---------------------------------------------------------

Tartu Postimees on aastaid selle platsi kohta küsimusi esitanud

11. august 2006

Miks ei ole valmis Riia 12 väljak, kus pidid kõik tööd tehtud olema 15. juuliks?

Vastus: kauaoodatud ehitus jäi toppama purskkaevu ümber minevate paekivide taha, mille suurt nõudlust ei suutnud tootjad kiiresti rahuldada.

9. aprill 2007

Miks lammutavad töömehed 2006. aasta 1. septembril pidulikult avatud Riia 12 väljakul purskkaevu juurde viivat betoontreppi?

Vastus: ehitajad ei saanud õigel ajal kätte kõiki paekiviplaate, mis projekti järgi ümbritsevad ka purskkaevu. Puuduvate plaatide asemel kasutasid töömehed betooni, mis nüüd siis paekiviplaatidega asendatakse.

28. aprill 2009

Kas Riia mäe purskkaev jääbki kuivaks?

Vastus: purskkaev jääb avamata eelarvekärpe tõttu. Ebaõnnestunud konstruktsiooni tõttu on selle purskkaevu pidamine läinud ootamatult kalliks, ainuüksi ühe hooaja veearve on 1900 euro (30 000 krooni) kanti. Seda põhjusel, et kui puhastamiseks veeringlus seisatakse, voolab suur osa veest kanalisatsiooni, sest purskkaevu juures ei ole reservuaari vee kogumiseks.

29. juuli 2009

Miks askeldavad Riia 12 väljakul jälle ehitusmehed?

Vastus: sest osa purskkaevu ümbritsevatest paeplaatidest ei pidanud vastu, nende plaatide asemele valati betoonist astmed.

12. mai 2010

Kas Riia mäele kalli rahaga ehitatud purskkaev ei hakkagi enam tööle, purskkaev töötas vaid paar esimest aastat?

Vastus: ei hakka, sest Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakond pidi kümme protsenti raha kokku hoidma. Riia mäe purskkaevu veekulu on suur, aastas läheb selle vee peale 60 000 – 80 000 krooni (3834–5113 eurot). Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak avaldas lootust, et 2011. aastal läheb majanduslikult paremini ja ehk suudame ka selliseid luksusasju üleval pidada. Seni pole see lootus täitunud.

26. veebruar 2014

Veebruari keskel sõlmisid kaitseväe ühendatud õppeasutuste ja Tartu linna esindajad leppe, et Riia 12 väljakule tuuakse veel tänavu kaks haubitsat ning alustatakse purskkaevu remonti. Sel aastal on leppe täitmiseks jäänud vähem kui poolteist kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles