Randades süüdatakse täna sajad muinastuled

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Pärnu rannas 2008. aastal.
Muinastulede öö Pärnu rannas 2008. aastal. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna õhtul süttivad randades sajad lõkked, millega tähistatakse muinastulede ööd.

Nii nagu muistsel ajal, kui lõkkeid kasutati sõnumite edastamiseks, kutsuvad veebiportaal Mereblog ja MTÜ Rannarahva Koda teist aastat täitma Läänemere ranna tuledega nii, et igast kohast oleks näha vähemalt ka kahte teist.

Muinastuled.ee lehel on praeguseks registreeritud 223 lõket, mille süütamisest võtab osa üle 12 300 inimese. Korraldajad kutsuvad kõiki inimesi kella 21.30st randadesse süütama oma lõke või küünal.

Kõige tihedamalt süttib muinastulesid Harjumaal ja Pärnu maakonnas, teated lõkke tegemisest on tulnud ka saartelt, aga ka sisemaalt. Sel aastal on tagasisidet tulnud ka Soomest, Rootsist, Norrast ja isegi Šotimaalt. Paljudes asulates organiseeritakse suuremaid üritusi ja külasimmaneid.

«Muinastulede öö näol on tegemist hea traditsiooniga tulla augustikuu viimasel laupäeval mere äärde, süüdata tuli ja vaadata iseendasse. Tunnetada ühtsust kõikide teiste kaugete tulede ääres viibijatega ja mõelda koos häid ja positiivseid mõtteid,» ütles mere äärde kutsumise eestvedaja Mairold Vaik.

Lõkked Läänemere kallastel süüdatakse selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Antakse märku, et hoolitakse merest ja loodusest ning aastatuhandete side merega ei ole kadunud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles