Kes külmetab, võib saada nöha

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / PM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnavõistluse tulemused.
Sõnavõistluse tulemused. Illustratsioon: Pm

See vabasõnade voorus Caspar Kohvi ja Aare Kloostri auhinnatud uudissõna nohu ja köha koosesinemise tähistamiseks oli üks ligemale 3000 sõnavastest, mille 850 inimest Euroopa Liidu Eesti esinduse, Eesti Keele Instituudi ja Postimehe korraldatud sõnavõistlusele esitasid.

Eile sellest kokkuvõtteid tehes ütles esinduse juht Hannes Rumm, et žürii küll valis võitjad ja premeeris neid, aga ühe või teise sõna käibelemineku otsustab siiski rahvas. Üldrahvalikuks tuleb aga pidada võistlust ennastki, sest kaasalööjaid oli seinast seina nii vanuse (kooliõpilastest pensionärideni) kui ka elukutse poolest (infotehnoloogidest, ajakirjanikest ja õpetajatest kuni kunstirahva esindajateni välja).

Nii peeti vajalikuks eraldi ära märkida näitlejat ja tõlkijat Anu Lampi ning pärimuskultuuri õppejõudu Anzori Barkalajat vaimukate sõnavastete pakkumise eest otsitavatele võõrsõnadele. Arne Merilai, keda tunnustati nii «moderaatori» asemele «kõnejuhi» kui ka «viraalse» asemele «naksiku» pakkumise eest, on Tartu Ülikooli eesti kirjanduse professor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles