Venemaa reageeris ELi otsusele enesekindlalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: AFP / Scanpix

Ehkki Venemaa avaldas kahetsust Euroopa Liidu Gruusia-teemalise erakorralise ülemkogu otsuse pärast peatada partnerlusleppe kõnelused, sai Moskva julgust sellest, et EL ei kehtestanud sanktsioone.


Esmaspäevasel tippkohtumisel otsustati kõnelused külmutada seniks, kuni Venemaa ei tõmba oma vägesid Gruusias tagasi konfliktieelsetele positsioonidele, vahendas AFP.


President Dmitri Medvedev ütles eile telekanalile Euronews, et kuigi Venemaa suhtes sanktsioone ei kehtestatud, on ta pettunud, et EL ei mõista Kremli motiive Gruusias.



Venemaa alaline esindaja ELi juures Vladimir Tšižov märkis, et teda ELi otsus sanktsioone mitte kehtestada ei üllata. Tšižovi sõnul on mõlemad osapooled karistusmeetmeteks üksteisest liiga sõltuvad. «Venemaa ja Euroopa Liit on saatuse poolt lähedasteks partneriteks kokku köidetud,» ütles saadik eile AP teatel.



Venemaa võidujoovastus


Vene ajalehed olid otsekohesemad, nimetades majandussanktsioonide mitte kehtestamist diplomaatiliseks võiduks. Kremli-meelse Rossiiskaja Gazeta väitel näitas Brüsseli kohtumine taas, et Venemaa ja ELi mõlemapoolse sõltuvuse tõttu on ainus võimalus arendada tihedaid suhteid.



Saksa liidukantsleri Angela Merkeli sõnul jõuti tippkohtumisel õige lahenduseni, mis rahuldas nii sanktsioone nõudvaid Suurbritanniat ja Ida-Euroopa riike kui ka Vene loodusvaradest sõltuvaid Lääne-Euroopa riike.



«Arvan, et jõudsime suurepärase kompromissini,» märkis Merkel. «Suhted ei jätku küll senisel moel, kuid tegime selgeks, et tahame Venemaaga kontaktis olla.»



Vilets tulemus


Analüütikud ei jaga Merkeli optimismi. «Kõneluste peatamine ei aseta Venemaad surve alla, vastupidi – see näitab, et venelased on tagasi. Meie oleme need, kes üritavad venelastega rääkida, meie palume asju. Venelased on sellest vaimustatud,» ütles Belgias asuva mõttekoja teadur Tanguy Struye AFP-le.



Tema sõnul oli ülemkogu otsus minimaalne kompromiss, mitte julge diplomaatiline samm.



Eile Brüsselis ELi välissuhete voliniku Benita Ferrero-Waldneriga kohtunud Gruusia peaminister Lado Gurgenidze tänas ELi toetuse eest ja ütles, et riik peab lõimumist blokiga veelgi tihendama. Ferrero-Waldner ütles, et Euroopa Komisjon ja ELi liikmesriigid on seni andnud Gruusiale humanitaarabi 15 miljoni euro (235 miljonit krooni) väärtuses.



Valge Maja kiitis eile ELi kindlameelsust Gruusia territoriaalse terviklikkuse tagamisel. USA asepresident Dick Cheney alustas toetusvisiiti, mis viib teda Aserbaidžaani, Gruusiasse, Ukrainasse ja Itaaliasse. Cheney loodab visiidi käigus USA liitlastega läbi rääkida, kuidas vähendada sõltuvust Vene naftast ja gaasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles