Linnavolikogu võttis Tallinna eelarve vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnaeelarve peab detsembris kinnitama linnavolikogu.
Tallinna linnaeelarve peab detsembris kinnitama linnavolikogu. Foto: Peeter Langovits

Linnavõim püstitas linnaeelarve menetlemisega lausa kolm rekordit - esiteks sai eelarve valmis pretsedenditult vara, teiseks arutati seda rekordkiirusega ning kolmandaks sisaldab see rekordiliselt vähe detaile hoolimata sellest, et ametnikud seda esimese ja teise lugemise vahele jäänud kahe päeva jooksul usinalt pikemaks kirjutasid.
 


Sotsiaaldemokraadid jäid detailirohkema eelarvega rahule, kuigi nägid seda alles eile ennelõunal. Sotside Tallinna piirkonna juhatuse esimees Andres Anvelt rääkis Postimehele, et koalitsiooninõukogu koosolekul anti üle senisest detailsem eelarve eelnõu.

«See on tunduvalt matsakam dokument kui see, mis oli eelmisel nädalal. Need positsioonid, mis on eriti sotside prioriteetide all, on lahti kirjutatud ja minu jaoks küllaltki selged,» sõnas Anvelt. Ta lisas, et tema kui volikogu liikme jaoks on paljud positsioonid nüüd arusaadavad.

Opositsioon aga väitis, et nendeni jõudis parandatud eelarvevariant alles pool tundi enne volikogu istungi algust ning nii lühikese ajaga polevat võimalik nii tähtsasse dokumenti süveneda. Esimesel lugemisel eelarvele hävitava hinnangu andnud reformierakondlane Ants Leemets nentis, et kuigi nüüd on eelarves lahti kirjutatud näiteks linnakantselei eelarve, ei kannata eelnõu kokkuvõttes siiski mingit kriitikat, sest välja on toodud üksikutele projektidele eraldatavad summad, kuid üldpilt olevat siiski ebaselge.

Sedasama leidsid ka teised istungil sõna võtnud opositsionäärid ning Reformierakonna ja IRL-i fraktsioonide liikmed lahkusid eelarve arutamise ajaks saalist.

Linnapea Edgar Savisaar süüdistas opositsiooni omakorda valetamises ning kinnitas, et täiendatud eelarve olevat juba kolmapäeval volinikeni jõudnud. Teisel lugemisel tehti eelarvesse väiksemaid muudatusi, muuhulgas suurendati sotside ettepanekul lasteaedadele määratud raha.

Eelarve kolmandal lugemisel küsis eile hommikul Tallinna koalitsiooninõukogust välja arvatud sotsiaaldemokraat Katrin Saks Savisaarelt, millal on linnavolinikel lootust saada detailne ülevaade nii linna investeeringute kui eelarve muude üksikasjade kohta.

«Linnavalitsus tahab need küsimused ära lahendada selle aasta lõpus ja tuleva aasta alguses. Me loodame, et enamikel juhtudel pole vaja niikaua oodata,» vastas linnapea. Rohkem küsimusi linnavolinikel polnud ning 7,2 miljardi krooni suurune linnaeelarve võeti koalitsioonisaadikute häältega vastu.
 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles