Saaremaa võimsaim kivikalme langes rüüstajate ohvriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide kivikalmest.
Näide kivikalmest. Foto: Peeter Langovits

Möödunud pühapäeval sai muinsuskaitseamet Võhma küla elanikult teate, et riigi reservmaal paiknevat riikliku kaitse all olevat kivikalmet on rüüstatud ja sealt on traktoriga minema veetud kive.

Rüüstatud kivikalme on üks võimsamaid Saaremaa kiviringide ja taranditega kivikalmeid, olles võrdväärne Muhu Mäla küla Ussimätta rekonstrueeritud kivikalmega, kirjutas ajaleht Meie Maa.

Rüüstatud koht on tähistatud arheoloogiamälestise tähisega, kus on peal ka seaduse tekst – mälestise kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

«Kivikalme juurde keerasid külateelt läbi kraavi suured rööpad, sealjuures oli maha võetud ka üks ette jäänud jämedam kadakas,» kirjeldas nähtut muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel, kelle sõnul oli minema viidud hinnanguliselt 1–1,5 kuupmeetrit raudkive ja kiviklibu, mis pärineb arheoloogiliselt läbikaevatud kivikalme konstruktsioonist.

Traktorijälgede kaudu leiti üles ka talu, kuhu kivid olid toimetatud, kuid samas ei ole muinsuskaitseinspektoritel õnnestunud teo sooritanud inimesega veel kohtuda ja seepärast ei tea nad ka täpseid motiive.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles