Lukas: õpetajaamet kuulugu eelistuste esikolmikusse

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Vabariigi esimese haridusministri Peeter Põllu 130. sünniaastapäeva konverentsi avaettekandes tõi haridusminister Tõnis Lukas ühe eesmärgina välja, et õpetajaamet peab kuuluma kolme eelistatuma elukutse hulka.


«Ajal, mil õpetaja ameti prestiiž noorte hulgas on tõusmas, ongi sobilik katsuda veenda nii neid (noori õpetajaid - toim) kui kogu ühiskonda, et õpetaja ametit on võimalik viia kolme kõige populaarsema ameti hulka Eestis,» rääkis Lukas viitega valmivale õpetajahariduse strateegiale.

«Just andekamate noorte saamine õpetajaiks peab olema meie eesmärk!»

OECD ülevaade «Kuidas maailma tulemuslikumad haridussüsteemid on jõudnud tippu» näitab Lukase sõnul, et koolide tulemuslikkuse tõstmise kõige olulisemateks eeldusteks on õigete inimeste leidmine õpetajaametisse, tingimuste loomine nende kujunemiseks headeks õpetajateks-juhendajateks ning suutlikkus tagada iga õpilase õpetamine parimal võimalikul viisil.

Sellistele järeldustele jõuti kümne maailma paremikku kuuluva haridussüsteemi analüüsi najal.

Nende punkidega haakuvad ministri teatel ka tegevused, mida kavandatakse valmivas õpetajahariduse strateegias.

Õpetajahariduse strateegia projektis on tähelepanu all nii õpetajate põhikoolitus, toetamine koolikeskkonnas kui õpetajate omavaheline koostöö.

Strateegiaga kaasneb õpetajaid puudutavate õigusaktide korrastamine, näiteks erinevate koostöömudelite arendamine ülikoolide ja koolide vahel, kuid ka õpetajate tunnustamissüsteemi arendamine, koolijuhtide koolitus ja õpetajate nõustamissüsteemi loomine.

Strateegia projekti väljatöötamises on osalenud kõrgkoolide, õpetajate kutseorganisatsioonide, lapsevanemate ja õpilaste esindajad.

Ees ootaval aruteluperioodil on Lukase sõnul teretulnud kõigi, sh iga õpetaja panus.

Täna Tartu Ülikooli haridusteaduskonnas peetaval konverentsil annab minister Lukas üle ka Peeter Põllu nimelise stipendiumi õpetajakoolituse üliõpilasele.

Peeter Põld oli Eesti Vabariigi esimene haridusminister, Tartu Ülikooli kuraatorina ehitas ta üles emakeelse ülikooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles