India ülemkohus arutab laevakaitsjate küsimust aprilli lõpus

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjate elu Indias Chennais.
Laevakaitsjate elu Indias Chennais. Foto: Dmitri Pappel

Eesti laevakaitsjaid esindava vanemadvokaadi Aryama Sundarami andmetel määras India ülemkohus järgmise istungi 28. aprillile.

Praegu ei ole veel vastavat märget kohtu kodulehel avaldatud, teatas välisministeerium.

Vandeadvokaat Sundaram on esitanud oma kirjaliku seisukoha India ülemkohtule.

India ülemkohtus toimus 10. aprillil kohtunike ees esimene istung 14 eestlasest laevakaitsja kohtuasjas. 

Eesti kodanikke ülemkohtu istungil esindanud vanemadvokaat Aryama Sundaram esines siis kaitsekõnega kõige esimesena. Kohus kuulas ära ka firma AdvanForti advokaadi ja Tamil Nadu osariigi prokuröri.

Aryama Sundarami palkas laevakaitsjaid esindama välisministeerium.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul oli advokaadi palkamine Eesti kodanike kaitseks vajalik, et tagada neile maksimaalselt kvaliteetne kaitse.

Eesti laevakaitsjate kinnipidamisest India vetes on möödas juba rohkem kui aasta. Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal oli 35 laevakaitsjat, sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. 18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget, nende hulgas 14 eestlast. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

2013. aasta detsembris esitati kogu kinni peetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises. Mullu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada.

Mullu juulis vabastas kohus laevakaitsjad süüdistusest, kuid nad ei ole seni saanud kätte oma passe ja isiklikke asju, et kodumaale naasta. Passide ja asjade tagastamise kohtuotsuse kuulutamine on juba eelmise aasta suvest alates veninud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles