Ansip Hiina tippkommunistile: kasvuruumi on suhetes palju

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Stenbocki majas Hiina Rahvavabariigi kõrgetasemelise kultuuri- ja  haridusdelegatsiooniga eesotsas poliitbüroo liikme Li Changchuniga.
Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Stenbocki majas Hiina Rahvavabariigi kõrgetasemelise kultuuri- ja haridusdelegatsiooniga eesotsas poliitbüroo liikme Li Changchuniga. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip ütles tänasel kohtumisel Stenbocki majas Hiina Rahvavabariigi kõrgetasemelise kultuuri- ja  haridusdelegatsiooni juhile, Hiina Kommunistliku Partei keskkomitee poliitbüroo presiidiumi liikmele Li Changchunile, et kasvuruumi kahe riigi suhetes on veel palju.

Kohtumisel osales ka kultuuriminister Laine Jänes, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Andrus Ansip ja Li Changchun kinnitasid Eesti ja Hiina vahelisi häid suhteid ning valmisolekut neid edasi arendada.

«Kontaktid meie riikide vahel on väga tihedad ning mitmetasandilised, põhinedes vastastikusel austusel,» tõdes Ansip. «Meie huvile suhteid edasi arendada osutavad muu hulgas peakonsulaadi avamine Šanghais ning peatselt algav Eesti saatkonnahoone ehitustöö Pekingis.»

Ansipi sõnul on rõõmustav, et viimasel ajal on hakanud tõusma Eesti ja Hiina äriringkondade huvi võimaluste vastu teineteise turul. Ta tõi näiteks Hiina kõrgetasemeliste  äridelegatsioonide külaskäigud Eestisse käesoleval aastal.

Kasvuruumi on Ansipi hinnangul siiski veel palju. «Eesti on huvitatud transiidisuhete  arendamisest ning koostööst lennunduses ja meretranspordis,» ütles peaminister.

Ansip rõhutas samas Hiina delegatsioonile, et majandussuhete kõrval on sama tähtsad kultuurikontaktid ning hariduskoostöö. Ta märkis, et need toimivad praegu väga hästi.

«Alles möödunud nädalal avati järjekordne Hiina näitus Tallinnas,» ütles Ansip. «Homme avatakse Tallinnas Konfutsiuse Instituut. Oktoobrikuus avab Hiinas visiidil viibiv kultuuriminister Laine Jänes Eesti filmipäevad Šanghais ning esitleb eesti muinasjuttude hiinakeelset väljaannet.»

Ansip lisas, et kultuurikoostöö toimub edukalt tänu saatkondade aktiivsele tegutsemisele pealinnades. Peaminister kiitis Hiina võime ka Šanghai EXPO maailmanäituse suurepärase
korralduse eest ning informeeris külalisi näitusel toimuvast Eesti päevast 18. oktoobril

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompea lossis samuti Li Changchuni ja teda saatva kõrgetasemelise delegatsiooniga, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Kohtumisel kinnitati taas kord Eesti ja Hiina vahelisi häid suhteid ning valmisolekut eriti majanduskontakte edasi arendada.

Toodi esile, et omavahelist igakülgset koostööd saab veelgi paremini edendada kui tunneme paremini teineteise keelt ja kultuuri. Ergma märkis, et vaatamata kogu maailma haaranud majanduskriisile on Hiina sellega hästi toime tulnud, mille üheks näiteks on Šanghai EXPO suurepärane korraldus. Riigikogu esimees andis ka ülevaate Eesti majanduse olukorrast tuues esile võimalused, mida annab liitumine eurotsooniga tulevast aastast.

Li Changchun rõhutas, et Hiina suhtub võrdselt kõikidesse riikidesse, olgu nad suured või väikesed. Ta kutsus üles veelgi tihendama parteidevahelisi sidemeid, mille üheks eeliseks on ka ladus parlamentaarne koostöö. Selle aasta mais viibis Eestis Hiina rahvakongressi aseesimees Hua Jianmin, mõni nädal tagasi külastasid Hiinat riigikogu aseesimees Keit Pentus ja riigikogu majanduskomisjon.

Tänasel kokkusaamisel osalesid Hiina poolelt teiste seas ka kompartei välissuhete osakonna minister Wang Jiarui ja kultuuriminister Cai Wu, Eesti poolelt riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa, Eesti-Hiina parlamendirühma esimees Kalev Kallo ning Mart Nutt, Marek Strandberg ja Jüri Tamm.

Hiina delegatsioonil on homme on kavas kohtumine riigikogu aseesimehe Keit Pentusega ning Eesti Vabaõhumuuseumi ja Tallinna Sadama külastamine, samuti Konfutsiuse Instituudi avamine Tallinna Ülikoolis. Neljapäeval kohtutakse Tallinna linnapea Edgar Savisaarega ning külastatakse Tallinna Tehnikaülikooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles