Siiri Oviir soovitab ravimite käibemaksu asemel tõsta õlleaktsiisi

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Peeter Langovits.

Ravimite käibemaksu tõstmine halvendaks oluliselt elanikkonna tervist ning selle asemel võiks üle vaadata õlleaktsiisi määra, leiab europarlamendi saadik Siiri Oviir.

«Olukorras, kus valitsusel näib puuduvat igasugune edasiviiv majanduspoliitika, võiks rahva tervise säästmiseks üle vaadata kasvõi õlleaktsiisi määra, mis on täna 2,5 korda madalam kange alkoholi aktsiisist,» nentis endine sotsiaalminister Oviir oma assistendi vahendusel.

Alkoholi aktsiisi ühtlustamine annaks tema sõnul riigieelarvele juurde hinnanguliselt pool miljardit krooni, mis katab juba suure osa ravimite käibemaksu tõstmisest kavandatud lisatulu.

Oviiri hinnangul sirutatakse kavaga tõsta ravimite käibemaks 18 protsendile käsi õige sügavalt patsiendi taskusse.

Ta tuletab meelde, et rahva tervisenäitajate poolest on Eesti juba täna Euroopa Liidu viimaste hulgas. Oviir märkis, et valitsus teeb käibemaksu neljakordistades karuteene eelkõige just väiksema sissetuleku ja nõrgema tervisega elanikkonnale.

«Käibemaksu tõus tõstab kohe ka ravikulusid haiglates, hinnanguliselt suurenevad haiglate kulutused ravimitele 325 miljoni krooni võrra. Kuna ravimite ostmine on haiglate jaoks vältimatu, siis tegelikult tähendab see otsust arste ja õdesid koondada või patsientidelt haiglas ravimite eest lisaraha küsida,» lisas Oviir.

Ta avaldas kahtlust, kui paljud patsiendid endale sellistel tingimustel ravi lubada saavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles