Augustikuise arvamusfestivali teemadevalik on paigas

Indrek Mäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tauno Tõhk

Augustis Paides toimuva arvamusfestivali kavasse valiti alkoholikultuuri, haridust ning robotite arendamisega seotud eetikaküsimusi puudutavad teemad, lisaks pööratakse festivalil senisest suuremat tähelepanu toimiva riigi ja tervise arendamisele ning haridusele.

Uutest tulijatest on festivalil oma ala näiteks Tallinna Linnateatril, kus näitlejad lahkavad alkoholikultuuriga seotud teemasid: küsitakse, kas näitleja peab tarbima alkoholi ning kui õige on kultuuri rahastamine läbi sõltuvusaktsiiside.

Väärtuste alal arutatakse robootika ja tehisintellektiga seotud teemasid. «Robotid ja tehisintellektid ei ole päris tööriistad, kuid mitte ka inimesed. Nad käituvad väga sarnaselt inimesega ning seetõttu peaksime me neid ehk ka inimesena kohtlema,» sõnas Tartu Ülikooli eetikakeskuse referent ja üks Väärtusala korraldaja, Mats Volberg.

Ürituse teemaprogrammi juht Maiu Uus ütles, et tänavu on arvamusfestivalil kõige rohkem haridusteemadega seotud alasid. «Arutletakse uut moodi õppimise, kooliväärtuste, õpetamiskunstide, digihariduse ja kogukonnakoolide üle,» selgitas ta.

Uute ja varasemast mahukamalt esile toodavate teemade hulgas on toimiv riik, tööelu ja tervis. Teadusalal tuleb juttu suure paugu teooriast ja teaduse populariseerimisest.

Ka sel aastal on festivalil avatud Ettevõtlusala, Vabakonna kasvulava ja 21. sajandi eesti peret puudutavad arutelud. Samuti saavad inimesed kohtuda erinevates maailmavaatekohvikutes ning poliitikutega mõtteid vahetada. Päevaste programmidega on kohal kõik kuus parlamendierakonda ning meediaväljaannetest on oma vestlusprogrammidega mõlemal päeval esindatud Postimees ja Ekspress Meedia. Eesti Rahvusringhääling paneb festivalile üles oma stuudio.

«Arvamusfestivali sisu loomisel mängivad väga olulist rolli kümned ja kümned inimeste ühendused, kes korraldavad arutelusid erinevatel teemaaladel. Seetõttu oleme sel aastal pööranud palju tähelepanu nende toetamisele ja nõustamisele,» rääkis Uus.

Arvamusfestivali programmi aitavad kokku panna ligi 100 erinevat ühendust üle Eesti. Festivalilt leiab nii ühe- kui kahepäevaseid teemaalasid, päevas toimub igal alal kolm kuni neli arutelu.  Teemasid, mida Paides toimuval festivalil käsitleda, pakuti veebruaris välja 250, mis on rekordarv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles