Ministeerium hakkab koolijuhtidele järelkasvu koolitama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

​Haridus- ja teadusministeerium kuulutas välja konkursi koolijuhtide järelkasvuprogrammi, mis valmistab 15 heade juhieeldustega inimest 10 kuu jooksul ette koolidirektori ametiks.

«Juhil on uuenduste ellu viimisel kandev roll, milleks on koolidesse vaja aina pädevamaid ja motiveeritumaid direktoreid. Nende järelkasvu tuleb süsteemselt toetada,» selgitas programmi vajadust haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi.

Kandideerima on oodatud kõik, kes soovivad olla hariduse tuleviku kujundajaks. Konkurss on avatud teise augustini nii õpetajakogemusega kui ka muu juhtimiskogemusega inimestele. Programm kestab kümme kuud ja lõpeb juunis 2016. Esimesel aastal valitakse programmi kuni 15 osalejat, kes soovivad lähima paari aasta jooksul astuda koolidirektori rolli.

Tartu Kivilinna Kooli direktor Karin Lukk hindab järelkasvuprogrammi väga vajalikuks. «Eesti kool vajab tänasel päeval suurt muutust – uut lähenemist nii õppimisele kui õpetamisele, mis erineb senisest väga olulistes põhimõtetes. Seega puudub koolijuhiks pürgijail võimalus toetuda oma varasematele kogemustele ja nad vajavad esmalt ise selget arusaamist, mis on need uued sihid, kuhu meie haridus on teel,» ütles Lukk.

Kümne kuu jooksul omandavad osalejad koolidirektorile vajalikke teadmisi ja oskusi ning loovad võrgustiku Eesti ja välismaa mõttekaaslastega ning valdkonna ekspertidega. Õpitakse muuhulgas õppevisiitide, mentorluse, töövarjutamiste ja koolijuhtimisülesannete ellu viimise toel.

Programmi lõpuks on osalejatel ülevaade küsimustest, millega koolijuht silmitsi seisab ja ideed võimalike vastuste kohta. Osalejatele töökohta ei garanteerita, ent nad saavad tugeva ettevalmistuse koolidirektoriks kandideerimiseks.

Programmi viib ellu haridus- ja teadusministeerium koostöös sihtasutusega Innove ning seda rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles