Libeerias on arglikult kätlema hakatud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GRAPHIC NEWS

Kui laiemale üldsusele hakkas arusaam Libeeriat, Sierra Leonet ja Guinead tabanud Ebola-puhangu seninägematust tõsidusest kohale jõudma mullu sügisel, siis Monroviasse ELi missiooni juhi kohale suunduma valmistunud Tiina Intelmann aimas halba juba suvel temani jõudnud info põhjal.

«Juba juuli alguses hakkasin mina kui missioonile minev diplomaat saama väga murettekitavaid signaale,» meenutab Intelmann. Kuigi esimest korda märtsis ilmnenud haigus noolis juba agaralt ohvreid, kees elu Libeerias mullu suvel veel täie hooga, just nagu poleks lahti midagi.

Kui lõpuks koitis rahvusvahelisel tasemel arusaam olukorra tõsidusest, pandi elu tervenisti seisma. Koolid ja ülikoolid suleti, kehtestati komandanditund. «Inimesed lihtsalt kartsid,» iseloomustab diplomaat. Epideemia täieliku tõrjumahakkamisega venitamist selgitab omajagu ilmselt asjaolu, et 4,3 miljoni elanikuga riigis oli enne tõvepuhangut vaid umbes poolsada arsti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles