Mart Raudsaar: dionüüsoslikud, õudsed lood

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Peeter Langovits

Enne kasinusmeetmete referendumipäeva hakkas Kreeka valitsus kasutama väga jõulist retoorikat. Täpselt nädal tagasi ütles Kreeka reformiminister Giorgos Katrougalos intervjuus BBC Worldile, et Euroopa Keskpank on kasutanud Kreeka vastu psühholoogilist šoki ja õuduse sõda (pscychological warfare of shock and awe).

Sõnapaar «šokk ja õudus» sai laiemalt tuntuks märtsis 2003, kui Ameerika Ühendriikide juhitud koalitsioon ründas Iraaki. Tegemist oli Harlan K. Ullmani ja James P. Wade’i seitse aastat varem loodud sõjalise doktriiniga, mis nägi ette vastase demoraliseerimist sõja esimestel päevadel ülekaaluka jõu kasutamisega, millele pole lootustki vastu hakata.

Veidi liialdades: tõenäoliselt on tavalisele meediatarbijale jäänud mulje, et Kreeka rahanduskriis on kestnud sama kaua kui sõda Iraagis. Igatahes pole tegemist konflikti esimeste päevadega ning poliitikavaatlejad on kõnelenud Kreeka rahanduskriisi «lõputust õudusest», ent seda hoopis teises kontekstis kui suure Euroopa rünnak väikese Kreeka vastu, mis moodustab Euroopa majanduse kogumahust vaid mõne protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles