Politsei tegi roolijoodiku peatamiseks neli lasku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva öösel kella poole ühe ajal sai häirekeskus kõne inimeselt, kelle sõnul istus Tallinna kesklinnas Kaupmehe tänaval autosse joobes ja lärmakas seltskond. Seltskond eiras jälitama asunud politsei märguandeid ning kordnik olid sunnitud tegema teenistusrelvast neli lasku.

Teisipäeva öösel kella poole ühe ajal sai häirekeskus kõne inimeselt, kelle sõnul istus Tallinna kesklinnas Kaupmehe tänaval autosse joobes ja lärmakas seltskond.

Patrullidele edastatud info põhjal asusid kirjeldatud sõidukit otsima Lääne-Harju jaoskonna politseinikud, kes märkasid autot Viljandi maanteel.

Patrull andis juhile peatumismärguande kasutades selleks vilkureid ning helisignaali. Juht eiras seda, lisas kiirust ja üritas põgeneda. 

Seejärel sõitis politsei juhile kõrvale ja üritas blokeerida teed, kuid juht lisas aina kiirust.

Kuna auto kaldus pidevalt vastassuunavööndisse, sõitis keset teed ning seadis mitme ohtliku manöövriga pidevalt ohtu nii autos olevad inimesed kui ka teiste kaasliiklejad, otsustas Lääne-Harju jaoskonna patrullpolitseinik kasutada hoiatuslaske. Politseinik tegi kokku neli lasku – kaks õhku ja kaks rehvi. 

Pärast tagaajamist sõitis auto Nõmmel Lemmiku tänaval vastu aeda.

Kinni peeti autot juhtinud 27-aastane Ain, samuti viisid politseinikud kainenema ühe autos olnud 27-aastase joobes ja agressiivse noormehe. Kokku oli autos kuus inimest.

Juhtunu asjaolude ning süüdlase väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust. Kiirmenetluse korras saadeti mees täna hommikul kohtu ette ning tema tegutsemine tõi talle kaasa ühe aasta ja nelja kuu pikkuse reaalse vangistuse. Süüdimõistetud noormeest on ka varasemalt korduvalt alkoholi tarvitanuna roolist tabatud.

Politseinikud on sel aastal kõrvaldanud liiklusest üle 4300 alkoholi tarvitanud autojuhi, mis on ca poolesaja võrra rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Purjus juhi süül on saanud viga 87 ja hukkunud neli inimest.

Politsei- ja Piirivalveameti turvataktikateenistuse vanema Toomas Malva sõnul on relva kasutamine vahetu ohu tõrjumiseks küll viimane abivahend, kuid aastas tuleb politseinikel kriitilistes olukordades siiski relva kasutada paarikümnel juhul.

«Kirjeldatud juhtumi osas tegi politseinik sel hetkel tema jaoks õige otsuse – ta hindas olukorda selliselt, kus kõik proovitud meetmed enda ja teiste kaasliiklejate elu ja tervist ohtu seadnud autojuhti ei peatanud ning viimane tekitas jätkuvalt eluohtlikke olukordi. Seetõttu otsustas ta suurema kahju vältimiseks kasutada hoiatuseks ning sõiduki peatamiseks tulirelva, valides selleks sobiva ja ohutama hetke. Iga politseipoolse relvakasutuse puhul järgneb analüüs, juhul, kui keegi saab ka viga või lausa hukkub, kriminaalmenetlus, mis selgitab välja, kas relva kasutamine konkreetses olukorras oli õigustatud. Ent esialgse hinnangu kohaselt toimis teisipäeva öösel relva kasutanud politseinik korrektselt ning loo kokkuvõtteks peeti kinni tugevas joobes autojuht, kelle kuritahtliku käitumise tagajärjel võinuks hukkuda või viga saada hulga inimesi,» selgitas Malva.

Aastas kasutavad korrakaitsjad ohu tõrjumiseks ja kurjategija tegutsemise peatamiseks relva ca 20 korral. Neist valdav enamus on olnud hoiatuslasud. Politseinike tulirelva läbi pole viimase aasta jooksul keegi viga saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles