Ene-Margit Tiit: suurandmed statistikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene-Margit Tiit.
Ene-Margit Tiit. Foto: Margus Ansu

Et statistikas on andmete kogumine kõige ressursimahukam protseduur, on suurandmete kasutamine statistikutele väga ahvatlev. Eriti juhul, kui õnnestuks suurandmetega asendada uuringute või loenduste käigus kogutavaid andmeid.

Samas on oluline selgeks teha suurandmete rakendatavuse piirid – tegemist pole universaalse meetodiga, mis asendaks kõike varasemat.

Tänapäeval, mil väga paljusid toiminguid teevad elektronseadmed, koguneb nende mäludesse ka selliseid andmeid, mida otseselt kasutada ei kavatsetagi. Näiteks kaupluste kassaautomaatidest võib lisaks üksikkaupade eelistustele saada teavet ka ostjate kaubavalikute mustrite kohta. Niisuguste laekunud andmete kogused võivad olla väga suured ja ka andmed ise üsnagi eriilmelised: info mobiiltelefonide kasutamise, ühistranspordi, pangakontode, elektritarbimise ja paljugi muu kohta. Selliste suuremahuliste andmete kohta kasutatakse ühist nimetust suurandmed (big data).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles