Politoloog: sotside uus esimees Mikser alustas küpsuseksamit

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leif Kalev.
Leif Kalev. Foto: Liis Treimann / Postimees

Politoloog Leif Kalev avaldas lootust, et Sven Mikseri tõus sotsiaaldemokraatide esimehe kohale aitab erakonna ühtsemaks muuta.

Mikseri võit annab Kalevi hinnangul parteile uut energiat. «Sisevastuolud hõõgusid enamiku Pihli esimeheks oleku ajast ja neid ei õnnestunud pingutustele vaatamata ületada. Kui sisemisi vastuolusid ei õnnestu lahendada, tuleb proovida juhi vahetust,» nentis politoloog.

Nüüd on sotsidel tema sõnul uus võimalus jõud koondada ja keskenduda läbilöögile erakondade konkurentsis.

Erakonnajuhina pole Mikser varem tegutsenud, seega avaneb tal Kalevi sõnul nüüd võimalus ennast tõestada - sotside esimehe koht on tema hinnangul Mikserile omamoodi tipp-poliitiku küpsuseksam. «Olukorda ei tee kergemaks, et valimisteni on vähe aega,» märkis Kalev.

Mikseri kasuks räägivad politoloogi arvates kaks olulist tegurit: esiteks eristub ta teistest parteijuhtidest selle poolest, et tegemist on noorema põlvkonna poliitikuga, kellel puudub nõukogudeaegne eluhoiak; teiseks suutis Mikser kaitseministrina töötades Kalevi arvates ennast heast küljest näidata ning tõestas, et suudab keerulistest olukordadest välja tulla.

Sotside juhina on Mikseril Kalevi sõnul kaks suurt väljakutset: esiteks peab ta suutma erakonna taas kokku liita ning teiseks tuleb sotsidel haarata poliitmaastikul selgem ja tugevam koht. «Oluline on saada juurde uusi valijarühmi ning liikuda suurema mõjujõu poole, sarnaselt sõsarerakondadele mujal Euroopas» märkis ta.

Pärast kaotust Mikserile ütles Jüri Pihl, et sotsid otsustasid jätkata mugavuserakonnana ja tema juhtorganite töös osaleda ei kavatse. Kalevi hinnangul oli tegemist emotsionaalse avaldusega, mis ei ole nii kõrge positsiooniga poliitikule kohane. «Ilmselt on tal nüüd järele mõtlemise koht ja tahaksin väga loota, et emotsioonide vaibudes on Pihl konstruktiivsem. Demokraatlik poliitik peab oskama ka kaotada,» märkis Kalev.

Mis puutub Tallinna võimukoalitsiooni, siis Kalevi hinnangul oleks sotsidel targem sinna praegu püsima jääda, kuna nii on neil võimalik näidata, kas nad suudavad valijale kasulikud olla ning mida nad suudavad ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles