Riigikontrolli kriitika alla sattunud gümnaasium: tuleb süvendatud keeleõpe lõpetada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Mustamäe Gümnaasium
Tallinna Mustamäe Gümnaasium Foto: Kultuurikava.ee

Tallinna Mustamäe gümnaasiumi direktori sõnul tuleb koolil süvendatud keeleõpe lõpetada, kui seadus ei luba selleks vanematel raha anda ning riik ega omavalitsus seda ei tee.

 «Tallinna Mustamäe gümnaasiumi põhikooli lõpetanud õpilane valdab võõrkeelt B2 tasemel, mida nõutakse alles gümnaasiumi lõpetamisel.  Mitmete gümnaasiumilõpetajate eksami sooritust hinnati tasemega C1 ja C2,» tähendas Mustamäe gümnaasiumi direktor Kaidor Damberg.

«Kui seadus ei luba lapsevanematel soovitavat õpet omapoolsete vahenditega toetada, ning selleks ei paku täiendavaid vahendeid ka riik või omavalitsus, siis kujunevas olukorras saab Tallinna Mustamäe Gümnaasium edaspidi täita ainult riiklikku õppekava, s.t  kindlustada gümnaasiumi lõpuks B2 keeletaset, kuid kõrgemad tasemed jäävad suure tõenäosusega kättesaamatuks,» lausus direktor.

Seda, kas muudatused võetakse ette juba sellest õppeaastast, ta ei kommenteerinud.

Riigikontroll teatas eile, et nende hinnangul ei ole lastevanematelt korrapärane raha kogumine kooskõlas õppemaksuta hariduse põhimõttega. Muuhulgas tõi riigikontroll välja, et Tallinna Inglise kolledžis ja Tallinna Mustamäe gümnaasiumis on lastevanemate raha kasutamine otseselt seadusega vastuolus. Inglise Kolledžis koguti 2014. aastal niiviisi ca 180 000, Mustamäe Gümnaasiumis 76 000 eurot.

Kooli juurde asutatud ühingute kaudu koguti lastevanematelt raha, et maksta õpetajatele tasu kooli õppekavaga ette nähtud võõrkeeletundide eest. Raha on kogutud annetuse või õppetoetuse nime all, kuid oodatav panus lepiti eelnevalt kooli hoolekogus kokku. Raha tasumiseks saadeti meeldetuletusi. Raha on maksnud valdav osa õpilaste peredest (80–90%).

Riigikontroll rõhutas, et õppekava täitmiseks lastevanamatelt kaasrahastuse küsimine on seadusega otsesõnu keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles