Haapsalus lapse üksi rõdule jätnud ema peab riigituludesse maksma 390 eurot

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla.
Tallinna lastehaigla. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

16. juulil kukkus Haapsalus teise korruse rõdult alla väikelaps, kes toimetati üliraskes seisundis Tallinna lastehaigla intensiivravi osakonda. Lapse korraks järelevalveta jätnud emale määrati rahaline kohustus, mille kohaselt peab ta riigituludesse maksma 390 eurot.

Õnnetuse täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks algatas politsei kriminaalmenetluse paragrahvi alusel, mis käsitleb raske tervisekahjustuse tekitamist ettevaatamatusest. Süüdimõistmisel võib sellise teo eest karistada rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

Menetluse käigus selgus, et lapse ema viibis õnnetuse päeval teisel korrusel asuva korteri rõdul oma ühe aasta ja kahe kuu vanuse tütrega kahekesi. Raske õnnetus juhtus hetkel, kui ema oli korraks elutuppa läinud. Sel ajal surus laps oma pea ja keha rõdu metallist piirdetalade vahelt läbi ja kukkus maja ees olevale muruplatsile.

Väike patsient toimetati esmalt Läänemaa haiglasse ja sealt edasi Tallinna lastehaiglasse. Nädala pärast viidi laps intensiivravipalatist üle tavapalatisse. Menetluses seisab, et õnnetusse sattunud lapse tervislik seisund on praeguseks oluliselt paranenud.

Augusti viimasel päeval jõudis kriminaalasi Lääne ringkonnaprokuratuuri. Ringkonnaprokurör leidis, et lapse ema oleks pidanud lapsega õnnetuse juhtumise võimalust ette nägema ning tagama tema ohutuse. Samas ei ole prokuröri hinnangul ema süü suur, sest ta viibis lapse juurest eemal suhteliselt lühikest aega.

Karistust kergendavaks asjaoludeks on antud juhtumi puhul süü tunnistamine ja kahetsus, samuti abi andmine kannatanule vahetult peale süüteo toimepanemist. Samuti võeti arvesse, et raskeid tervisekahjustusi sai tema enda laps ning ta on andnud ütlusi, et peab oma süütundega elama kogu elu.

Varasemalt kriminaalkorras ja väärtegude eest karistamata lapse emale määrati kohustuseks maksta 390 eurot riigituludesse ja hüvitada kriminaalmenetluse kulu 84 eurot (kohtuarstliku ekspertiisi maksumus - toim.), mis tuleb tasuda hiljemalt tuleva aasta 14. märtsiks.

Peres on kolm alaealist last ning hetkel viibib ema lapsehoolduspuhkusel.

Vahetult pärast lapse haiglasse sattumist algatas pere heategevuskampaania, et haiglas olevate vanemate elu mugavamaks teha ja intensiivraviosakonda mugavamad toolid soetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles