Sõjandushuvilised taaslavastavad Vabadussõja-aegse lahingu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joala näidislahing Orissaares.
Joala näidislahing Orissaares. Foto: Irina Mägi

Militaarhuvilised korraldavad laupäeval Vaivara vallas Sinimägedes sõjaajaloopäeva, mille tõmbenumbriks saab olema Vabadussõja-aegse lahingu taaslavastamine.

Ajaloopäeva ühe korraldajaid, Vaivara Sinimägede Muuseumi juhataja Ivika Maidre sõnul on lahingus osalejaid 80 ringis, lisaks eestimaistele klubidele, kellest arvukaim on Front Line, lisandub «võitlejad» ka Venemaalt ja Valgevenest.

«Lahingus käiku minevad relvad tulevad samuti «välismaalt» - Saaremaalt, nendega varustab Saaremaa Sõjavara Selts, kes on teinud varasemalt mitmeid lavastuslahinguid,» rääkis Maidre.  

Lavastuslahing «Vabariigi sünd» peetakse Sinimäel Grenaderimäe ees oleval maatükil, Sillamäe-Sinimäe maantee ja Mäealuse tee ristumiskohal. Toimumispäeval saab Sinimäe sissesõidul olema suunaja.  

«Seekordse sõjaajaloopäeva teemaks on Vabadussõda, kuna Esimese Maailmasõja algusest on möödunud 100 aastat ja Vabadussõda kasvas välja sellest sõjast ning poliitilistest arengutest,» selgitas Maidre seekordset valikut.  

Enne sõjategevuse algust Grenaderi mäel on Sinimägede muuseumi juures avatud päevateemaline näitus. Kell 14 on sealsamas venekeelne ja kell 15 eestikeelne loeng, kus Vabadussõjast kõneleb Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste sõjaajaloo lektor Igor Kopõtin.  

Ajaloopäeva korraldajad Vaivara Sinimägede Muuseum ja Saaremaa Sõjavara Selts tänavad kaitseministeeriumi, MTÜd- Eesti Sõjaajaloo Pärand ja klubi Front Line.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles