Raport avaldab muret rassismi pärast Eesti meedias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Euroopa Rassismi ja Sallimatuse vastane Komisjon (ECRI) tõstab teisipäeval avaldatud raportis esile Eesti pingutusi venekeelse vähemuse integreerimisel, samas märgib, et jätkuvalt esineb rassistlike märkusi online-portaalides ja poliitikute homovastased sõnavõtud on jäänud vajaliku reageeringuta.

«Ametivõimud on teinud pingutusi venekeelse vähemuse integreerimiseks ja kodakondsuseta inimeste arvu vähendamiseks Eestis, tuntavaid tulemusi on ka saavutatud tänu paari eelneva aasta erinevatele strateegiatele,» ütles ECRI juht Christian Ahlund. «Siiski on jätkuvalt mureküsimusi, näiteks suurem töötuse määr piirkondades, kus elavad peamiselt venekeelsed elanikud või keskkoolitasandi uue keelepoliitika mitterahuldav rakendamine,» lisas ta.

Positiivse küljena märgitakse raportis, et kodakondsuse seaduse hiljutine muudatus leevendab keelenõudeid üle 65-aastastele inimestele, kes taotlevad Eesti kodakondsust. Lisaks antakse alates 2016. aastast Eesti kodakondsus kõikidele lastele, kes on sündinud kodakondsuseta isikutel. Vastu on võetud uus lõimumiskava kuni aastani 2020. Lõpetuseks on vastu võetud ka kooseluseadus, mis annab samasoolistele paaridele võrdväärse kaitse heteropaaridega.

Teisalt on ECRI, lisaks venekeelse vähemuse olukorrale, märkinud murega rassistlike märkuste esinemist uudisteportaalides ja seda, et poliitikute homovastasele ja soovahetajate vastasele kõnele ei ole tegevusega reageeritud. «Rassistliku viha ja vägivalla õhutamine, samuti rassipõhine eristamine on karistatavad ainult juhtudel, kui ohvri tervis, elu või vara on ohus. Kodakondsuse, keele ja soolise kuuluvuse alusel esinev eristamine ei ole selgesõnaliselt keelatud kõikides vastavasisulistes seaduskohtades,» märgib raport.

Kuigi on olemas kaks riiklikku ametivõimu, kellele on antud ülesandeks võidelda rassismi, välismaalasviha, antisemitismi, sallimatuse ja rassilise eristamise vastu, võib sõltumatuks institutsiooniks lugeda ainult õiguskantslerit, seisab raportis.

ECRI on teinud mitmeid soovitusi Eesti ametivõimudele. Kiiret rakendamist vajavad ECRI soovitused korraldada teavituskampaania venekeelsetele elanikele ja kodakondsuseta inimestele, et innustada nende osalemist lõimumiskavas kuni aastani 2020, samuti kõrvaldada piirangud, mille kohaselt rassistliku viha ja vägivalla õhutamine, samuti rassistlik eristamine on kriminaliseeritud ainult juhtudel, kui ohus on ohvri tervis, elu või vara. Samuti tuleb luua süsteem taoliste tegude kohta andmete kogumiseks. ECRI vaatab nende soovituste järgimise üle kahe aasta jooksul.

Raport koostati pärast ECRI-poolset lähetust Eestisse novembris 2014 ja selles arvestatakse arenguid kuni 2015. aasta märtsini.

ECRI on Euroopa Nõukogu inimõigustega tegelev kogu, kuhu kuuluvad sõltumatud eksperdid, et seirata rassismi, välismaalasviha, antisemitismi, sallimatuse ja «rassi», rahvuspäritolu, nahavärvi, kodakondsuse, usu ja keele alusel esinevat eristamist. ECRI koostab raporteid ja annab osalisriikidele välja soovitusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles