Treial: peaminister on kaotanud reaalsustaju

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Treial
Mai Treial Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni aseesimehe Mai Treiali hinnangul näitavad peaministri tänased seisukohad Riigikogus, et peaminister on kaotanud reaalsustaju ning unustab, et aktsiiside ja teiste kaudsete maksude tõus sööb ära pensionide kasvu.

Mai Treial ei nõustu peaministri väitega, mille kohaselt praegune pensionisüsteem on õiglane ning kindlustab pensioni maksmise sellises ulatuses, mis võimaldab eakatel inimestel äraelamise, vahendas fraktsiooni pressiesindaja.

«Minimaalne vanaduspension ehk rahvapension on 1913 krooni, mis kindlasti ei taga kaitset vaesuse vastu,» ütles Treial ja lisas, et maagaasi
neljakordne aktsiisi tõus ja teiste kaudsete maksude suurendamine sööb ära
peaministri lubatud pensioni kasvu.

«Asjaolu, kas pension kasvab või ei, näitab pensioni saaja tegelik ostujõud, mitte absoluutkasv,» rõhutas Treial ja lisas, et reformierakondliku liberaalse poliitika tagajärjel võib kaks kolmandikku töötajates langeda allapoole vaesuspiiri.

«Tänased peaministri seisukohad näitavad selgelt, et valitsus ei hooli oma
inimestest ja paistab, et ei hakkagi hoolima,» sõnas Treial.

«Peaministri seisukohtadest jääb arusaam, et väikest pensioni saavatel inimestel on võimalik ära elada,» leidis ta.

Mai Treiali hinnangul on ühiskonnas vaja dialoogi, et leida meetmed inimeste vaesusriski sattumise kaitseks.

Peaminister ei andnud vastust Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni küsimusele, kas Eesti täidab kõiki sotsiaalharta ratifitseeritud nõudeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles