Torma katkusigade matmispaiga ümbruse veekvaliteet pole halvenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade matmispaik Torma vallas. Sead tungisid maapinnale.
Sigade matmispaik Torma vallas. Sead tungisid maapinnale. Foto: Erakogu

Jõgevamaal Torma vallas oleva sigade Aafrika katku (SAK) tõttu tapetud sigade matmispaiga ümbruse pinna- ja põhjavee näitajad pole matmiseelse ajaga võrreldes muutunud, selgub veterinaar- ja toiduameti (VTA) septembris tehtud seirest.

23. ja 24. septembril olnud seire käigus võtsid VTA töötajad ümbruskonnast kaheksa pinna- ja üheksa põhjavee proovi ning esialgsete andmete kohaselt on nende näitajad samad, mis olid augustis, seakorjuste matmisega samal ajal võetud proovides, ütles kolmapäeval BNS-ile keskkonnaameti pressiesindaja Sille Varik. Ta lisas, et septembris seire metoodikat veidi muudeti ja ka seirepunkte oli rohkem.

Varik kinnitas, et augustis joogikõlbulik olnud kaevuvett võib siiani juua ning toona kõlbmatu veega olnud kaevude vesi on seda jätkuvalt, kuid ka nende kaevude vee kvaliteet pole halvenenud. Samuti pole muutunud suplusvee kvaliteet.

Torma vallavanem Triin Pärsim ütles kolmapäeval BNSile, et matmispaiga läheduses on varasemaga võrreldes vähem haisu, sest paik on geotekstiiliga kaetud.

«Aga pinnas ikka lainetab korralikult,» lisas ta.

Keskkonnaameti pressiesindaja sõnul seiratakse katkusigade matmispaiga ümbrust selle aasta lõpuni kord kuus, järgmisel aastal kord kvartalis ja 2017-2018. aastatel tehakse seiret kord aastas kevadise suurvee perioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles