Vapraid mehi tunnustati kodanikujulguse aumärgiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister andis täna kätte kodanikujulguse aumärgid meestele, kes kuritegu märgates ei pööranud pead ära, vaid sekkusid, kaitstes hädasolijaid ning aidates politseil kurjategijaid kinni pidada.

Kokku pälvis tänavu kodanikujulguse aumärgi kuus vaprat meest, neist neli olid justiitsministeeriumi saalis seda ka vastu võtmas. Nende abil peeti kinni ja said karistada mitmed kurjategijad.

Narkojoobes vanainimeste ründaja

Artur Mänd (22) ja Henri Metsavas (21) pidasid 1. oktoobril kinni narkojoobes mehe, kes tungis Tartus Kruusamäe tänaval kallale 79-aastasele naisele. Mees oli vanainimese pikali lükanud ning temalt kilekoti ta asjadega ära võtnud. Kurjategija jooksis mööda tänavat edasi ja ründas vaevalt 50 meetrit eemal järgmist vanemat naist, et temalt käekotti ära kiskuda.

Artur Mänd ütles Postimees.ee’le, et kui tänaval karjutakse «appi», ei ole tal mõtlemisaega vaja. «Nägin, et suur mees jookseb vanainimestele kallale, lihtsalt jooksin järgi ja peatasin ta. Mingit kõhklust ei tekkinud. See on normaalne, et peab appi minema,» ütles Mänd, kes on oma sõnul alati vahele läinud, kui näinud kedagi endast väiksemaid kiusamas.

Poeröövija

Sillamäe poepidaja Andrei Fedotov (47) läks vastu tema kauplusse sisenenud röövijale. Maskis mees ähvardas relvaga, kuid Fedotov läks sellest hoolimata tema suunas, et kurjategijat takistada. Mees tulistas teda kaks korda õhupüstolist, nende vahel puhkes võitlus.

Fedotovil õnnestus maskis mees kinni pidada ja möödunud aasta 31. jaanuaril toimunud juhtum on jõudnud lahenduseni – röövijale mõisteti karistuseks neli aastat vangistust.

Takkapihta selgus, et tegu oli Fedotovi tuttava pojaga. «Sillamäe on väike linn, kõik tunnevad kõiki,» tõdes mees, kes on samuti varemgi kriminaalsete juhtumitega kokku puutunud.

Röövija püstolist parema käe sõrme tabamuse saanud Fedotov käis aga vahepeal operatsioonil ja nüüdseks on tema käsi korras.

Kotiröövel

Deniss Spiridonov (28) sõitis 12. mai pärastlõunal autoga Tallinnas Rahumäe teel, kui märkas hädas naist, kes püüdis autosid kinni pidada. Spiridonov pidas kinni ja selgus, et üks noormees oli naiselt röövinud käekoti. Naine kukkus, ent tõusis püsti ja püüdis röövijale järgi joosta. Spiridonov sõitis naise palvel autoga majade vahel ringi, kuni naine märkaski taas meest, kes oli tema käekoti ära tõmmanud. Jõudnud röövli lähedale, peatas Spiridonov auto, hüppas välja ja pidas mehe kinni. Siis kutsus ta politsei ning andis kurjategija patrullile üle.

Kotiröövli hingel oli teisigi kuritegusid ning ta mõisteti süüdi röövimise paragrahvi alusel.

Joobes autojuht ja pargis laaberdajad

Auhinda ei saanud vastu võtma tulla Marko Haruoja, kes püüdis kinni aasta algul Tallinnas tiheda liiklusega Rannamõisa teel sõitnud roolijoodiku, kelle puhul selgus, et tema hingel on joobes juhtimisi veelgi ning seetõttu oli ta juhtimisõigus juba peatatud. 22. septembril märkas ta purjus juhti Seemne tänaval ning taas hoidis meest kuni politsei saabumiseni kinni. Lisaks on Haruoja varemgi joobes juhte kinni pidanud.

Saue elanik Jüri Roots sekkus aga aktiivselt 5. septembril kella kolme paiku päeval pargis lärmanud ja alkoholi tarvitanud noorte tegevusse. Neid korrale kutsudes sai ta ise puhkenud kakluses viga ning lõhuti tema fotoaparaat. Ka need lärmajad anti politseile üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles