Mikser: selle aasta märksõnad on radikalism ja terrorioht

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser (SDE) kommenteeris aastat kokku võttes, et tänavune aasta on olnud üsna hullumeelne ning radikalism ja terrorioht on ühed aastat iseloomustavad märksõnad.

«Võib kindlasti eeldada, et tegelikult ka Euroopal, sedamööda, kuidas Süüriast kodusõjast tullakse tagasi, see terrorioht pigem nähtavas tulevikus muutub kõrgemaks, aga kindlasti see ei ole tänasel päeval Euroopa jaoks eksistentsiaalne oht. See pole oht, mis hakkaks ohustama Euroopa riikide iseolemist või konstitutsioonilist korda otseselt, aga loomulikult rahva psüühikale on sellel väga ränk mõju ja nii mõnedki valitsused võivad muutuda või kukkuda just terrori tõttu,» rääkis Mikser ETV saates «Välisilm», vahendas ERRi uudisteportaal.

Ta märkis, et kui veel kümmekond aastat tagasi tundus, et Lähis-Ida rahvas ihaleb demokraatia järele ning väike tõuge totalitaarsetele režiimidele viiks asjad ise paika ja tekiks läänemeelne demokraatia, siis tänaseks on see illusioon hajunud ning kindlust selles osas, et tulevik oleks seal tänasest parem, ei ole.

Mikser tunnistas, et USA, NATO ja Euroopa Liidu seas on selles osas teatav peataolek, kuid samas tõdes, et diplomaatiline aktiivsus on Süüria kodusõja kontekstis olnud märkimisväärne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles