Saks: välisministeeriumi prioriteet on ELi eesistumise ettevalmistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Euroopa Liidu lipp.
Eesti ja Euroopa Liidu lipp. Foto: Erik Prozes

Välisministeeriumi kantsleri Rainer Saksa sõnul jääb Euroopa Liidu (EL) eesistumise ettevalmistus uuel aastal välisministeeriumi kõige olulisemaks prioriteediks.

Saks rääkis, et ettevalmistusega tegelevad ka riigikantselei ja teised riigiasutused. NATO liinis nimetas Saks olulise töösuunana Varssavi tippkohtumist. «Lisaks on Eesti järgmise aasta maist novembrini Euroopa Nõukogu eesistuja. See viimane valdkond on eelkõige oluline meie nendele diplomaatidele, kes selle teemaga aktiivselt tegelevad,» rääkis Saks.

Tema sõnul tegeleb välisminister kindlasti väga aktiivselt majandussuhete arendamisega nagu kõik ministrid praegu üritavad, lisaks peaminister ja president. «Presidendi viimane ametiaasta toob kaasa veel mõned visiidid valdavalt esimesel poolaastal. President keskendub eelkõige otsade kokkutõmbamisele regioonis,» ütles Saks.

«Pagulaste teema on muidugi üks meie järgmise aasta teema. See jääb ELis järgmiseks kaheks-kolmeks aastaks kindlasti, tõenäoliselt pikemaks ajaks,» lisas kantsler. 

Tema sõnul on ELi ida- ja lõunapiiri ebastabiilsus kasvanud sõjalisteks konfliktideks, mis ähvardavad süveneda, välisministeeriumi jaoks jääb seega esikohale julgeolekupoliitika.

«Ei ole võimalik öelda, et oleks tekkinud protsess, mis pöörab seda kõike teistpidi. Järelikult vaadates ka seda, mis Ukrainas toimub, siis välisministeeriumi jaoks jääb esikohale see, miks nimetatakse välisministeeriumi jõuministeeriumiks – julgeolekupoliitika. Ja selle keskkonna nimel töötamine on see, mis võtab praegu kõige rohkem mõttetegevust ja aega,» arutles Saks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles