Elatisrahavõlglane võib peagi jääda juhi- ja relvaloata

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba märtsist võidakse elatisrahavõlglastelt juhiluba ära võtta.
Juba märtsist võidakse elatisrahavõlglastelt juhiluba ära võtta. Foto: Marko Saarm / Sakala

53 päeva pärast saab lõpuks võtta ligi 10 000 Eesti alimendivõlglaselt ära juhi-, jahi- ja muu luba või pangakontolt raha, kui nad ise oma lastele võlga ei maksa.

Tänavu 1. jaanuarist käivituma pidanud elatisfondi loomise seadust pole aga senini vastu võetud, kuigi sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna (IRL) räägib oma südameasjast lootusrikkalt ning usub, et järgmise aasta 1. jaanuariks on riigieelarveperioodiks ette nähtud 7,2 miljoni euro suurune elatisfond loodud ning riik saab hakata lastele sealt väljamakseid tegema, kirjutab Äripäev.

Eestis on üle 8000 teadaoleva elatisvõlglase, kes on kokku oma lastele võlgu 14,6 miljonit eurot, iga aasta lisandub neid pisut üle tuhande, samas suletakse ka nende laste toimikuid, kes saavad täisealiseks. Vaid umbes 700 võlglase nimed on riputatud üles internetti avalikku häbiposti, sest lapse jaoks raha välja nõudev vanem on palunud seda oma kohtutäituril teha.

1. märtsist käivituvad lõpuks kaua oodatud elatisvõlglaste sanktsioonid: kui võlgnik on olnud võlgnevuses vähemalt kaks kuud, saab kohtutäitur saata talle hoiatuse tema õiguste piiramise kohta: juhiluba, jahipidamisluba, relvaluba, relva soetamise luba, väikelaeva juhtimise õigus ja kalastuskaart võivad kõik minna haamri alla, selgitas justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Jekaterina Agu.

Loe pikemalt Äripäevast.


Täna on avalikus elatisrahavõlglaste nimekirjas umbes 650 nime, kelle võlasummad algavad mõnesajast eurost ja küündivad ligi 200 000 euroni. Vastavalt seadusele avaldab kohtutäitur sissenõudja nõusolekul võlgniku nime, isikukoodi või selle puudumisel sünniaja ning võlasumma suuruse koja veebilehel, kui täitemenetluses on lapse elatise nõue olnud sissenõutav üle 60 päeva. Kohtutäitur kustutab võlgniku andmed veebilehelt 10 tööpäeva jooksul, arvates elatisnõude täitmisest.

Vaata võlglaste nimekirja kohtutäiturite koja veebilehelt!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles