Muinsuskaitsja: Pätsi mälestus tuleb väärikalt jäädvustada

, Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Peep Pillak.
Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Peep Pillak. Foto: Vello Jaska

Eesti Muinsuskaitse Selts (EMS) pöördus 2013. aasta lõpus riigikantselei poole ettepanekuga president Konstantin Pätsi mälestuse jäädvustamiseks Buraševos, kus ta psühhoneuroloogiahaiglas kinnipeetuna veetis oma viimase eluaasta. 

Päts suri 18. jaanuaril 1956 ja maeti metsatukas asuvas haigla matmispaigas tähistuseta hauda. EMS korraldas arheoloog Vello Lõugase juhatusel aastatel 1989 ja 1990 kaks ekspeditsiooni Buraševosse, et leida president Pätsi säilmed. Alles 1990. aasta juunis teise ekspeditsiooni avatud 46. luustik osutus otsituks. Pärast kohapeal tehtud ekspertiisi viidi säilmed Eestisse, kus tehti juba põhjalikum ekspertiis, ja seejärel maeti Konstantin Pätsi säilmed presidendile kohaste austusavalduste saatel 1990. aasta 21. oktoobril Metsakalmistul kodumaa mulda. 

2013. aasta kevadel pöördus Buraševo kohalik omavalitsus EMSi poole ettepanekuga ühiselt jäädvustada president Pätsi mälestus Buraševos. Juba mõne aasta eest oli president Pätsi endisele hauale püstitatud puust õigeusurist, mille plaadil oli venekeelne tekst:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles