10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 14. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Töövõimereform 2: vana sinise lehe süsteem läheb mahakandmisele

    Graafika: Postimees

    Praxis pakub välja, et haiguslehe kehtivuse ajal võiks edaspidi ka töötada, ning analüütikud soovitavad ühtlasi kaaluda tööandja makstavat haigushüvitise aja pikendamist viielt päevalt 30-le.

    OLULIST

    • «Kui praegu saab inimene haiguslehe ajal alates 4. päevast 70 protsenti palgast, siis võiks kaaluda näiteks seda, et inimene saab poole koormusega töötamise puhul 50 protsenti töötasu ning ülejäänud 50 protsendist omakorda 70 protsenti haigushüvitist – senise 70 protsendi asemel oleks haiguse ajal osaliselt töötades sissetulek 85 protsenti varasemast palgast.»

    • «Üks klots on puudu: kui nelja kuu jooksul ei õnnestu pakkuda sobivat tööd ja sellega eriti ei tegeletagi ja kui neli kuud möödub ilma sama tööandja juures sobivat tööd leidmata, jääb inimene töötuks ning pöördub töötukassasse.»

    Praxise ideedest haigushüvitiste süsteemi reformimiseks loe postimees.ee-st

  2. Märkmed viitavad, et Ain Kaljurand võis võtta miljoni

    Ain Kaljurand. Foto: Postimees

    Riigiprokuratuur ja kaitsepolitsei murravad pead, kas ja kuidas saaks Tallinna Sadama tegevjuhtkonna kriminaalasjas tõendina kasutada uurijate valduses olevaid märkmeid, mis näitavad sadamajuht Ain Kaljuranna kuritegelikku kasu seni räägitust kolm korda suuremana.

    OLULIST

    • Et see raha on ilmselt ebaseaduslik, järeldub faktist, et Kaljurand pole aastate jooksul võtnud oma pangakontolt välja sentigi sularaha.

    • Ringkonnakohus otsustas eile, et Kaljuranna pangakonto koos seal oleva 96 000 euroga jääb aresti alla.

    Endise sadamajuhi salarahast loe postimees.ee-st

  3. Fotod ja videod: välisminister kohtus laevakaitsjate asjus India suursaadikuga

    Välisminister Marina Kaljurand kohtus täna hommikul India suursaadikuga Soomes ja Eestis Ashok Kumar Sharmaga, et arutada edasisi samme laevakaitsjate osas.  

    OLULIST

    • India suursaadiku sõnul ei ole küsimus pelgalt juriidiline, vaid tähtis on ka meeste heaolu. Seetõttu tuleb lahendus tema sõnul võimalikult kiiresti leida. Saadiku kinnitusel teeb ka India omalt poolt kõik, et see lahendus ka leitakse.

    • Ka Kaljurand sõnas advokaatide tagasisidele osutades, et just see – relvade ebaseaduslik omamine – on süüdistus, mida advokaadid ei suutnud ümber lükata.

    Eesti laevakaitsjate tumedast tulevikust loe postimees.ee-st

  4. Vaher: uurijatel on Darja surma asjus hea ots käes

    Päev pärast Darja surnukeha leidmist Narvas. Foto: Liis Treimann

    Politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri sõnul on uurijatel olemas usutav versioon, mis juhtus Narvas surnuna leitud 14-aastase koolitüdruku Darjaga.

    OLULIST

    • «Endise uurijana ma tean, mida uurijad tunnevad, kui neil on hea ots käes,» lausus täna hommikul kriminaalpolitsei juhiga vestelnud Vaher ja kinnitas, et uurijatel on täna, mida uurida.

    • «Politseil on tulnud üsna tihti olla ka lepitaja,» tõdes Vaher ja tunnistas, et esineb ka neid teadmata kadunud inimeste juhtumeid, mis on politsei jaoks müsteeriumid.

    Arengutest surnuna leitud Darja juhtumis loe postimees.ee-st

  5. Toomas Vitsuti hinnangul pole Keskparteil ühtegi aseesimeest

    Keskerakondlasest riigikogu liige Toomas Vitsut. Foto: Toomas Tatar / Postimees / Scanpix

    Riigikogu Keskfraktsiooni liikme ja Tallinna linnavolikogu endise esimehe Toomas Vitsuti hinnangul pole Keskerakonnal praegu ühtegi aseesimeest, sest kongress kinnitas ebaseaduslikult vastu võetud põhikirjamuudatused.

    OLULIST

    Jandist Keskerakonna põhikirja ümber loe postimees.ee-st

  6. Eesti võtab maailmas esimeste seas kasutusele SIM-kaardita mobiilid

    Samsung Eesti suurkliendi müügijuht Risto Leedo. Foto: Erakogu

    Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte Samsung plaanib juba sel aastal teha Eestis maailmaajalugu ja anda siin käibesse telefonid, millel puudub igasugune vajadus sisestada või vahetada mobiilioperaatorite pakutavaid klassikalisi plastikust SIM-kaarte. 

    OLULIST

    • «Kõik Samsungi seadmed lähevad tulevikus üle eSIMile. Eesti on nii Baltikumis, Põhjamaades kui kogu Euroopas üks esimesi riike, kes selle standardi lansseerimise ettevalmistamisega hetkel aktiivselt tegeleb.»

    • Samuti on Eestis ID-tarkvara loov AS Sertifitseerimiskeskus alustanud arendustöid muutmaks inimeste mobiilID-ga identifitseerimise tehnoloogia sõltumatuks SIM-kaardist.

    Uutest tuultest digimaailmas loe postimees.ee-st

  7. Mees leidis lapsepõlves kaotatud vennad Facebooki abil vaid tundide jooksul

    Lapsed märngivad. Foto: Scanpix

    Vändra vallas elav mees leidis vaid 18 tundi pärast Facebooki abipalve postitamist oma kaks venda, kellega ta oli kolmkümmend aastat tagasi kontakti kaotanud. 

    OLULIST

    • «Kuna meie perekonnanimi on harvaesinev, leidsime koos abikaasaga internetist otsides Genist ühe Marguse-nimelise. Võtsin sugupuu koostajaga ühendust ja nii ma vanema venna leidsingi. Ta elab nüüd Audrus.»

    • «Siis kirjutas mulle keskmise venna abikaasa, et te olete Meelisega ühte nägu,» rääkis Andrus Margus. Samal ajal kirjutas talle ka teine vend ja nende jutud lapsepõlvest läksid kokku.

    Vendade imelisest teineteise leidmisest loe postimees.ee-st

  8. WADA värske raport: IAAF oli korruptsioonist läbi imbunud

    IAAFi logo. Foto: Scanpix

    Täna avaldatud Rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) uurimiskomisjoni raporti 89 lehekülje pikkune teine osa keskendub suuresti Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) korruptsioonile.

    OLULIST

    Rahvusvahelise kergejõustikuliidu dopingu- ja korruptsioonipattudest loe postimees.ee-st

  9. Renault' aktsia kukub kivina - järgmine heitmepatune?

    Renault Espace heitgaasikontrollis. Foto: Deutsche Umwelthilfe

    AFP teatel otsisid Prantsuse majandusministeeriumi pettuste osakonna töötajad eelmisel nädalal läbi mitu Renault' kontorit, mis tegelevad testimise standardite ja mootorite klassifitseerimisega. Et see jätab vägisi mulje, et Prantsuse autotootjat võib samuti tabada diisliskandaal, läks aktsia börsil täna pärast uudise avaldamist vabalangusse.

    OLULIST

    • Uudisteagentuur sai asjast teada Lardy linnas oleva Renault'i kontori töötajaid esindava ametiühingu CGT lendlehelt. Ei Renault' ega ka ametnikud pole uudist veel kommenteerinud.

    • Uudise järgselt hakkas Renault'i aktsia Pariis börsil kivina kukkuma, täna pärastlõunal ulatus langus juba 19 protsendini.

    Järjekordsest võimalikust heitmeskandaalist loe postimees.ee-st

  10. GALERII ja VIDEO: tõstukite ballett Tallinki logistikakeskuse avamisel

    Täna avati Tallinki uus logistikakeskus Maardus. Keskuse avamisel esinesid balletietendusega logistikakeskuse tõstukid.

    OLULIST

    • Keskuse pindala on 14 500 ruutmeetrit, koondades 12 kilomeetrit riiulipinda. Aastas on keskus võimeline vahendama miljon tooterida ning saatma välja 2500 treilerit kaupu.

    • Logistikakeskus hakkab vastu võtma 5000 kaubaautot ja 100 000 kaubaalust aastas.

    Tõstukiballeti videot vaata postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles