Politsei: Markkuse lähedaste laitev hinnang senitehtud tööle on mõistetav

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on näha Markkust L. Koidula tänava turvakaamera vaateväljas.
Fotol on näha Markkust L. Koidula tänava turvakaamera vaateväljas. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Oktoobris Võrus kadunuks jäänud 17aastase Markkuse ema Marika teatas sel nädalal sotsiaalmeedia vahendusel, et politsei lükkas tagasi nende järjekordse avalduse alustada Markkuse kadumise suhtes kriminaalmenetlust ning väljendas nördimust, et politsei ei tee midagi. Politsei aga kinnitab, et töö poisi leidmise nimel jätkub.

«Saime läbi oma juristi teada, et meie järjekordne avaldus algatada meie poja Markkuse kadumise suhtes kriminaalmenetlus, on tagasi lükatud,» kirjutas Markkuse ema Facebookis. «Markkus on kadunud juba varsti kolm kuud ja politsei lihtsalt irvitab meile näkku.»

Oma pikas kirjas tõi ta mitmeid näiteid, kuidas politsei pole piisavalt tema poja otsingutesse panustanud ning väljendas arusaamatust, miks politsei midagi ei tee.

«Lähedaste laitev hinnang senitehtud mitme kuu pikkusele tööle on mõistetav, sest paraku ei ole seni õnnestunud Markkust leida,» tõdes politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peitel täna saadetud põgusas kommentaaris Postimehele. «Kinnitame, et töö selle nimel jätkub, et kõiki versioone üle kontrollida ning noormehe võimalikku asukohta selgitada.»

Markkuse kadumisjuhtum on saanud palju tähelepanu ning tõstatanud küsimuse kriminaalmenetluse algatamise vajalikkusest kadunud inimeste, eelkõige alaealiste puhul.

SA Kadunud juht Aare Rüütel leiab, et kadunud isikute puhul tuleks kohe kriminaalmenetlust alustada. Ta on öelnud, et enamasti ei ole inimese kadumine seotud kuriteoga, kuid kuna tänane menetluskord ei võimalda asja uurimist sisuliselt, siis tuleb muuta ühte kahest – kas tagaotsimistoimiku (ka tuvastamistoimiku) raames anda menetlejale samad õigused kui kriminaalasjas või algatada iga inimese kadumise fakti puhul kriminaalasi.

Miks aga ei ole teismelise poisi kadumise kohta menetlust alustatud? Lõuna prefektuur on korduvalt kinnitanud, et poisi kadumise loos ei ole kuriteole viitavaid tunnuseid.

Lõuna prefektuuri esindaja sõnul on haldusmenetlus võimaldanud Markkuse kadumise puhul seni kõik toimingud läbi viia, seal hulgas on olnud juurdepääs kõneeristustele ja väljavõtetele ning saadud võimalikku asukohta positsioneerida. Kui aga peaks ilmnema uusi asjaolusid, mis viitavad kuriteole, on politsei igal juhul valmis kriminaalmenetlust alustama.

17-aastane Markkus jäi kadunuks 24. oktoobri öösel, kui ta väitis telefonitsi end olevat Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures. Enne kadumist oli ta tuttavate juures peol.

Viimased turvakaamera salvestused näitavad, et noormees liikus Võrus enne kadumist justkui sihitult ringi ja tundus olevat segaduses.

Politsei lõpetas 27. oktroobril maastikuotsingud ja pühendus vihjete kontrollimisele.

Lähedased panid Markkuse leidmiseks välja 6000-eurose tasu. Foto:
Lähedased panid Markkuse leidmiseks välja 6000-eurose tasu. Foto: Foto: Facebook

Möödunud kuul lõid lähedased viimase õlekõrrena Facebookis lehe «Pearaha Markkus Ansbergi leidmiseks», kus lubatakse tasu inimesele, kelle vihjed viivad Markkuse leidmiseni. «See on meie viimane appihüüe,» ütles poisi vanemate lähedane sõber toona Postimehele.

Esialgu oli summa 1500 eurot, mis järjest kasvas. Tänaseks on see summa kerkinud 6000 euroni.

«Praeguseks on kogunenud 6000 eurot ja summa on lõplik!» teatati hiljuti Facebooki lehel.

Kõik 45 inimest, kes aitasid 6000 eurot kokku koguda, on seal lehel ka välja toodud. Samuti on toonitatud, et kui Markkust ei leita, saavad annetajad oma raha tagasi.

Tasu saab endale inimene, kes annab infot või vihjeid, mis viivad Markkuse leidmiseni. Facebooki lehe ja tasu taga on Markkuse vanemad ning nende lähedased sõbrad.

Ühendust saab võtta telefonil 52 42 776 või e-maili aadressil markkusvihje@hot.ee. Lehel kinnitatakse, et vihje saatja anonüümsus on garanteeritud.


Kõigil, kel on teavet Markkuse võimalikust liikumissuunast pärast 24. oktoobrit kell 1.09, kui noormees möödus Koidula tänaval maja number 16a-st, või omavad muud infot, mis aitaks selgitada tema kadumise asjaolusid, palutakse sellest teatada Võru politseile telefonil 786 8248 või e-maili aadressil talis.thal@politsei.ee.

Copy
Tagasi üles