Laevakaitsjate advokaat: olen kindel, et järgmises kohtuastmes mõistetakse eestlased õigeks

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad pärast kautsjoni vastu vabanemist.
Eestlastest laevakaitsjad pärast kautsjoni vastu vabanemist. Foto: Tairo Lutter

Nädala algul Indias viieks aastaks trellide taha saadetud 14 Eesti laevakaitsja advokaat Palanivel Muthusamy sõnas Postimehele, et on veendunud, et järgmine kohtuaste tühistab Tuticorini magistraadikohtu otsuse ning mõistab eestlased õigeks.

Laevakaitsjate advokaat kinnitas, et kõik vangi mõistetud eestlased on ühel meelel, et otsus tuleb edasi kaevata. «Otsuse edasikaebamine on parim võimalik variant,» arvas ta ka ise, selgitades, et laevakaitsjad ise ei saa armu paluda.

Nagu ka meie välisminister Marina Kaljurand on öelnud, ei suutnud laevakaitsjate advokaadid ümber lükata seda osa, mis puudutab keelatud relvade ja laskemoona omamist ilma vastavate dokumentideta, mida on India relvaseaduses nõutud.

Muthusamy sõnul olid enamikel relvadel dokumendid korras ja kõikide relvade osas on kindlaks tehtud, et need ei olnud keelatud. «Paraku aga ei olnud kohus selles täielikult veendunud ja mõistis mehed süüdi,» nentis advokaat.

Apellatsiooniakaebuses plaanibki ta just sellele rõhuda – Tuticorini kohtu otsus oli ekslik, kuna relvad ei olnud keelatud. Seetõttu on advokaadi hinnangul ka meeste vangisaatmise otsus vale.

«Jah, ma olen kindel, et järgmine kohtuaste (Tamil Nadu osariigi kõrgeim kohus – toim.) tühistab magistraadikohtu otsuse ja mõistab kõik nad õigeks,» sõnas advokaat. Ta avaldas lootust, et järgmise astme kohus võiks otsuse teha kuue kuu jooksul pärast asja menetlusse võtmist. 

Advokaat selgitas, et kui tema kaebus rahuldakse ja süüdistajad ei soovi sellele apelleerida, võivad laevakaitsjad kohe Indiast lahkuda. Kui aga süüdistaja soovib õigeksmõistva otsuse edasi kaevata, ei saa mehed enne protsessi lõppu Eestisse naasta.

Tuticorini kohus 2013. aastal kinni võetud 35 laeva Seaman Guard Ohio meeskonna liiget, nendest 14 eestlast, nädala algul viieks aastaks vangi. Kuna advokaadid olid varasemalt Eesti poolele kinnitanud, et ootavad positiivset otsust, oli esmaspäevane otsus paljudele ootamatu. Seda kinnitasid nii vangi mõistetud mehed ise, nende lähedased, Eesti suursaadik Indias ja välisminister. Viimase sõnul oli otsus ootamatu ka India välisministeeriumile.

Nii Eesti riigijuhid kui välisminister Marina Kaljurand on kinnitanud, et teevad omalt poolt kõik, et Eesti kodanikud saaksid koju naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles