Politsei avalikustas Vaheri krediitkaardi kasutamise kokkuvõtte

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Hanno Pevkur ja Elmar Vaher.
Siseminister Hanno Pevkur ja Elmar Vaher. Foto: Sander Ilvest

Politsei- ja piirivalveamet avalikustas täna politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri krediitkaardi kasutamise kokkuvõtte, millest selgub, et politseijuht kasutas eelmisel aastal asutuse 5200-eurose limiidiga kaarti 16 korda enamasti töölähetustel majutuse ja toitlustuse eest tasumiseks.

Politsei- ja piirivalveameti andmetest nähtub ka, et täna avalikkuse tähelepanu alla sattunud kõrvaklappide ost on kantud ameti IT-kuludesse. Puhkusele suundunud Vaher ostis 299-eurosed kõrvaklapid Tallinna lennujaamast 20. oktoobril.

Samuti selgub krediitkaardi kasutamise kokkuvõttest, et kui 139-eurosed matkasaapad ostis Vaher mullu 30. septembril, siis asutuse krediitkaardiga tasutud kulu palus ta oma palgast kinni pidada alles pea 10 nädalat hiljem ehk 7. detsembril. Lisaks on tema palgast kinni peetud juuli lõpus ja septembri algul toitlustusele kulunud 27,4 eurot, mille kohta puudusid kuludokumendid.

Kokku on Vaher asutuse 5200-eurose limiidiga krediitkaarti, mille kasutamist kontrollib siseministri tänase korraldusega ministeeriumi siseauditi osakond, kasutanud aasta jooksul 1416 euro ulatuses.

24. veebruar: toitlustamine, OÜ Fregatt (kohtumine koostööpartneritega), 64,80 eurot

28. mai: töölähetus, AS Tallink Grupp (lähetuse korraldus 3-3/125P), 90 eurot

28. mai: rinnamärgid (meened välispartneritele), 11,70 eurot

11. juuni: toitlustamine, Cafe Swiss (kohtumine koostööpartneritega), 85,80 eurot

16. juuni: toitlustamine, Palace Hotelli baar (kohtumine koostööpartneritega), 72 eurot

22. juuli: toitlustamine (Elmar Vaheri avaldus 3. augustist palgast kinnipidamise kohta, kuludokument puudub), 9,60 eurot

23. juuli: majutus lähetuse ajal, hotell Pallas (Lõuna-Eesti visiit), 117 eurot

5. august: toitlustamine, Paleton OÜ (kohtumine koostööpartneritega), 55 eurot

1. september: toitlustamine (Elmar Vaheri avaldus 8. oktoobrist palgast kinnipidamise kohta, kuludokument puudub), 17,80 eurot

19. september: majutus töölähetuse ajal, AS Johan GTJ, neli inimest (Saaremaa visiit), 240 eurot

19. september: töölähetus, Väinamere liinid OÜ, praamipilet (Saaremaa visiit), 15,20 eurot

30. september: matkasaapad, Baltic Armaments OÜ (Elmar Vaheri avaldus 7. detsembrist palgast kinnipidamise kohta), 139,41 eurot

3. oktoober: majutus lähetuse ajal, AS Barclay Hotell (Lõuna-Eesti visiit), 66 eurot

20. oktoober: kõrvaklapid, Klick Eesti AS (kantud IT-kuludesse), 299 eurot

31. oktoober: majutus töölähetuse ajal, Villa Theresa OÜ (Rakvere visiit), 98 eurot

4. november: toitlustamine, Ülemiste Hotell OÜ (kohtumine koostööpartneriga), 35 eurot

Allikas: politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonijuhi Tuuli Härsoni sõnul on ameti juhtide ja ametnike kasutuses kokku 51 erineva limiidiga krediitkaarti. Ametikohast tulenevalt on krediitkaardi kasutamise õigus peadirektoril, tema asetäitjatel ja prefektidel, kuid teenistusülesannetest tulenevalt ka teistel ametnikel. «Näiteks on krediitkaardid FRONTEXi missioonidel osalevatel ametnikel. Kaardid on nimelised ning aruandlus samuti isikupõhine,» selgitas ta.

Härsoni sõnul võib kaarti kasutada ainult erakorralisteks tehinguteks, mis on vajalikud töö- või teenistusülesannete täitmiseks. «Krediitkaardiga on õigus teha kulutusi, mis on seotud välislähetustega, lendudega välisriigis, majandamiskuludega pikaajalise välislähetuse korral, või katta muid teenistustest tulenevaid erakorralisi kulusid,» märkis ta.

Kõige suurema limiidiga krediitkaardid on tema sõnul lennusalga töötajatel ning rahvusvahelise koostöö büroo juhil. «Keskmise limiidiga kaardid on peadirektoril, asetäitjatel ja prefektidel ning väiksema limiidiga rahvusvahelise koostöö spetsialistidel, referendil ning deporteerijal. Peadirektori krediitkaardi limiit on 5200 eurot,» lisas Härson.

Vaheri paiskas täna krediitkaardiskandaali riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees, opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik, kelle hinnangul kuritarvitas lennujaamast asutuse krediitkaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139-eurosed matkasaapad ostnud politseijuht nii asutuse raha kui rikkus ka läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtet.

Vaher ise selgitas pärastlõunal, et ostis 30. septembril asutuse krediitkaardiga samasugused saapad, nagu on ameti eesliinitöötajatel, et minna välivormiga varahommikul piirile, kuna laos polnud tema suuruses saapaid. «Mõistes, et selline ost ei ole kooskõlas PPA üldise ostukorraldusega, palusin selle kulu minu palgast maha arvata ning summa peeti kinni detsembrikuu palgast,» ütles ta. Mürasummutavad kõrvaklapid on tema sõnul aga tänaseni PPA juhtkonnaliikmete kasutuses.

Vaher on täna korduvalt öelnud, et ostud on olnud tööga seotud ja seetõttu ei näe ta põhjust ametist lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles