Päästjate palganõue võib viia kollektiivse töötülini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti autod.
Päästeameti autod. Foto: Erti Haava

Siseministeeriumi jäikus päästjate tasustamiseks lisaraha leidmisel võib viia päästetöötajate kollektiivse töötülini, hoiatas ministriga kohtumise järel Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu (ROTAL) esimees Kalle Liivamägi.

«Siseministeeriumi poolt on jäik seisukoht, et ei olda nõus selleks aastaks kokkulepitud päästjate tööaja 22+2 süsteemi muutma 24-tunniseks,» lausus Liivamägi Postimees.ee'le pärast siseminister Marko Pomerantsiga kohtumist.

Nimelt lepiti selleks aastaks erakorraliselt kokku, et päästjate 24-tunnisest vahetusest tasustastakse 22 tundi 100-protsendiliselt ja 2 tundi on nimetatud vaheajaks, mille eest makstakse kokku 150 krooni kuus. «See tähendab päästjate tõlgenduse järgi, et nad need kaks tundi töötavad nagu tasuta,» lausus Liivamägi. Tema sõnul leiavad päästjad, et see on vastuolus töölepinguseaduse paragrahv 47 lõige 2-ga, mis puudutab tööaja korraldust.

«Sellega nõustuti 2010. aastaks, sest see oli raske aeg, saadi aru ja lepiti sellise lahendusega kollektiivlepingus, kuid 2011. aastaks on ikkagi soov saada need kaks tundi ka 100-protsendilist palka,» lausus läbirääkija.

Siseministeerium ütleb, et raha selleks pole. Ametiühingute arvutuste järgi on see rahasumma umbes 20 miljonit krooni.

«Nüüd arutame, kuidas edasi käitume, aga tundub, et kisub kollektiivse töötüli poole... või riikliku lepitaja poole,» lausus Liivamägi.

Siseminister Marko Pomerants ütles rahvusringhäälingu raadiouudistele, et kahe valvetunni kinnimaksmiseks riigil raha pole. «Ka meie loodame, et olukord läheb paremaks, aga rahalised võimalused ei võimalda paremat kokkulepet,» nentis ta. Siseminister kinnitas, et seadusi täidetakse, vaidluses töölepinguseaduse punkti üle ei lange ilmselt erinevate juristide arusaamad lihtsalt kokku.

Politseil kergem aasta tulekul

Teisalt kandis tänasel kohtumisel Politsei- ja Piirivalveamet ette, et järgmiseks aastaks on nende haldusalas planeeritud maksimaalselt neli nn masu-päeva. Sel aastal puhkasid kogu politsei ja piirivalve süsteemis töötajad palgata keskmiselt 6,2 päeva.

«See tähendab, et inimesed, kes töötavad 8-tunnises vahetuses kontoris, peavad palgata olema maksimaalselt 22 tundi aastas, aga päästjad, kes on pikemates vahetustes, rohkem,» ei pidanud Liivamägi õiglaseks.

Päästjatel on keskmiselt 7 vahetuse korda kuus, mis teeb neile umbes 120-125 tundi aastas, mida hüvitatakse 150 krooniga kuus. «Oleme mõelnud, et solidaarselt lähenedes võiks ka lihtsalt seda hüvitise summat suurendada, kuid tegelikult on päästjad ise selle vastu, nemad tahavad töötundide täielikku tasustamist,» tõdes Liivamägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles